Skip to main content

Στις κάλπες οι Ιάπωνες για να ανανεώσουν το ήμισυ της Γερουσίας

Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται ψηφοφορία για την ανάδειξη των μισών μελών της Γερουσίας, δηλαδή για την ανανέωση 124 εδρών από τις 245 συνολικά.

Οι Ιάπωνες ψηφίζουν σήμερα για να ανανεώσουν το ήμισυ των εδρών της Γερουσίας, σε μια ψηφοφορία που δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις και που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να ενισχύσει τον πρωθυπουργό Σίνζο 'Αμπε. Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται ψηφοφορία για την ανάδειξη των μισών μελών της Γερουσίας (άνω βουλή του κοινοβουλίου), δηλαδή για την ανανέωση 124 εδρών από τις 245 συνολικά.

Δημοσκόπηση στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων που έγινε για λογαριασμό του δικτύου NHK δείχνει τον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Σίνζο 'Αμπε να διατηρεί σταθερή πλειοψηφία στην άνω βουλή του κοινοβουλίου, και μαζί με τους συμμάχους του πιθανόν να διατηρήσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται ώστε ο 'Αμπε να μπορέσει να προχωρήσει στην αναθεώρηση του ειρηνικού Συντάγματος. Σύμφωνα με το exit poll, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Σίνζο 'Αμπε και ο εταίρος του, το κόμμα Κομέιτο, αναμένεται να λάβουν από 67 έως 77 έδρες από τις 124 που πρόκειται να ανανεωθούν σήμερα, και να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.