Skip to main content

Το 2019 στις ράγες η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ

Παραδόθηκε η μελέτη για το ΕΧΣ, εντός του 2019 το ΠΔ και η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Περιφέρεια, ΥΜΑΘ και Δήμος στηρίζουν το έργο

Tο 2019, χρονιά που θα μπει πλέον στις ράγες το σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo Τάσος Τζήκας με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου για την 83η ΔΕΘ.

Εχθές η διοίκηση της ΔΕΘ - Ηelexpo παρέλαβε τη μελέτη του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, που προβλέπει τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου εκθεσιακού κέντρου και ξενοδοχείου, στο ήμισυ της έκτασης των 180 στρεμμάτων της Έκθεσης και, στο άλλο μισό, τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου.

Τώρα πλέον, ωριμάζει η προσπάθεια για την ανάπλαση του εκθεσιακού, που ξεκίνησε το 2013,  με την εκπόνηση αρχικής μελέτης.  

«Εφόσον η ειδική χωρική μελέτη περάσει από δημόσια διαβούλευση, ώστε να ενσωματωθούν τυχόν παρατηρήσεις, θα ακολουθήσει η διαδικασία της έγκρισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος. Στη συνέχεια θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και θα καταλήξουμε στο χρηματοδοτικό σχήμα», είπε ο κ. Τζήκας.

Την έκδοση του Π.Δ. για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο αλλά και την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ο κ. Τζήκας, την τοποθετεί εντός του 2019.  Η αμέσως επόμενη φάση θα είναι η εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου και τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου, το οποίο προτίθεται να συντηρεί η ΔΕΘ- Helexpo.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo τόνισε ότι δεν μπορεί η Θεσσαλονίκη να γίνει εκθεσιακό hub για την Ν.Α. Ευρώπη και την νοτιοανατολική Μεσόγειο αν δεν διαθέτει ένα state of the art εκθεσιακό κέντρο.

Το σχέδιο ανάπλασης δήλωσε ότι υποστηρίζει και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, που χαρακτηριστικά είπε ότι η Έκθεση «πετάει στις διοργανώσεις, αλλά δυστυχώς έχει μείνει πίσω στις εγκαταστάσεις». Ο κ. Τζιτζικώστας υποσχέθηκε ότι η Περιφέρεια θα ενισχύσει την προσπάθεια για το νέο εκθεσιακό, βοηθώντας στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, αλλά και ασκώντας πιέσεις προς την πλευρά της κυβέρνησης.

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, επισήμανε ότι η ανάπλαση της περιοχής αποτελεί «επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα τόσο για τη ΔΕΘ όσο και για την εικόνα της πόλης».

Στην ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, ενεργό ρόλο παίζει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι αφ' ενός υπέρ της ανάπλασης και, αφ ετέρου, συμμετέχει στην επιτροπή διαβούλευσης, όπως είπε η αντιδήμαρχος κ. Άννα Αγγελίδου.