Skip to main content

Στις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι χωρίς μεγάλες προσδοκίες

Ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες προειδοποίησαν σήμερα ότι η Βρετανία έχει περιθώριο μέχρι τα μέσα του Μαρτίου για να καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επιστρέφει σήμερα στις Βρυξέλλες σε αναζήτηση τροποποιήσεων της συμφωνίας του Brexit που έχει η ίδια συνομολογήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά, μη έχοντας να προτείνει αποδεκτή λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, μάλλον θα προσκρούσει πάλι στις ευρωπαϊκές θέσεις που δεν αφήνουν περιθώρια για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για την συμφωνία εξόδου και ειδικότερα για το ιρλανδικό backstop.

Η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί στις 18.30 τοπική ώρα (19.30 ώρα Ελλάδος) με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προειδοποίησε χθες ότι δεν περιμένει να υπάρξει πρόοδος, με φόντο τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ματαίως «περιμένει ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις» από το Λονδίνο.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανώτατη διπλωματική επιτροπή της ΕΕ δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες εξανεμίζεται, προειδοποιώντας ότι η Τερέζα Μέι δεν βρίσκεται καν κοντά σε κάποια διαπραγματευτική πρόταση.

Ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες προειδοποίησαν σήμερα ότι η Βρετανία έχει περιθώριο μέχρι τα μέσα του Μαρτίου για να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαφορετικά θα είναι πολύ αργά για την οργάνωση της συνάντησης των 27 ηγετών ώστε να δώσουν την έγκρισή τους εγκαίρως πριν από την ημερομηνία κλειδί της 29ης Μαρτίου.

«Εχουν προθεσμία μέχρι τις 10, το πολύ 15 Μαρτίου», δήλωσε η ευρωπαϊκή πηγή εξηγώντας ότι χρειάζεται χρόνος  για να προετοιμασθεί η σύνοδος κορυφής της 21-22 Μαρτίου. «Διαφορετικά, θα αναγκασθούμε σε καθυστέρηση του Brexit ή για έξοδο χωρίς συμφωνία», προειδοποίησε η πηγή.