Skip to main content

Ο νέος ρόλος του Ντάισελμπλουμ σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα

Ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος δεν εξελέγη ούτε βουλευτής στις τελευταίες εκλογές στην Ολλανδία, αλλάζει ρόλο που μάλιστα έχει σχέση με την Ελλάδα
Kανείς δεν χάνεται. Απόδειξη; Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δεν εξελέγη ούτε βουλευτής στις τελευταίες εκλογές στην Ολλανδία, αναλαμβάνει χρέη συμβούλου του ESM από τον Ιανουάριο. Και μαντέψτε τι αρμοδιότητα θα έχει: Την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
 
Πιθανότερος αντικαταστάτης του, στην προεδρία του Eurogroup, θα είναι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την τελευταία συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
 
Το θέμα συζητείται πλέον ευρέως και μάλιστα λέγεται ότι θίχθηκε και κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης που έγινε στα ελληνικά ΜΜΕ, από τα πλέον αρμόδια χείλη. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ήταν αυτός που συναντήθηκε και ενημέρωσε για την πρόοδο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, τους διευθυντές των μεγάλων ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης, στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα.
 
Τι άλλο τους είπε, εν ολίγοις; Ότι «η συμφωνία, για την τρίτη αξιολόγηση, σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου». Και άρα η επικύρωση της μπορεί να γίνει στο πρώτο Eurogroup του Ιανουαρίου.
 
Αν όλα πάνε καλά από τον Φεβρουάριο η συζήτηση θα επικεντρωθεί στον τρόπο που θα ασκείται η εποπτεία στην Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο. Και κάπου εκεί «κουμπώνει» και ο νέος ρόλος του κ.Ντάισελμπλουμ.