Skip to main content

Στις Βρυξέλλες ο Ντιμιτρόφ για την προσχώρηση της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ θα αναχωρήσει από τις ΗΠΑ για Βρυξέλλες, όπου θα υπογραφεί σήμερα το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Με μια σύντομη ομιλία στη δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Ουάσινγκτον, λίγο πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα υπογραφεί σήμερα το πρωτόκολλο προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τους πρέσβεις των 29 κρατών-μελών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Ντιμιτρόφ ενημέρωσε τους αξιωματούχους για την πρόοδο στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και για τα επόμενα βήματα που σχετίζονται με την επικύρωση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Το πρόγραμμα του Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Ουάσινγκτον περιελάμβανε συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον απερχόμενο υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο Αμερικανός υφυπουργός χαρακτήρισε τις στιγμές ως «ιστορικές», εκτιμώντας ότι το επίτευγμα της Συμφωνίας των Πρεσπών «θα έχει θετικό αντίκτυπο στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής». Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την προσδοκία ότι σύντομα θα ακολουθήσει η επικύρωση του Πρωτοκόλλου από τη Γερουσία.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε και τον Λευκό Οίκο, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τους διευθυντές του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπέρκλεϊ και Μάρκους Τόμι. Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών του στην Ουάσινγκτον, ο κ. Ντιμιτρόφ συναντήθηκε με μέλη της Γερουσίας και εκπρόσωπους του «Atlantic Council», όπου πραγματοποίησε μια σύντομη ομιλία, λίγο πριν την αναχώρηση του για την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.