Skip to main content

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης

Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου είναι τα ανοίγματα και η ενίσχυση των σχέσεων με την υποσαχάρια Αφρική.

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται την Πέμπτη και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Kορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης.

Tο μεσημέρι της Παρασκευής θα αναχωρήσει για το Μόναχο για να μετάσχει στην ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Σύνοδος της Ε.Ε με τις αφρικανικές χώρες-της οποίας θα προηγηθεί η άτυπη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία – επιδιώκει να θέσει τις βάσεις για μια φιλόδοξη εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Αφρική που αφορά όλο το φάσμα των προκλήσεων, από την πράσινη μετάβαση και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μέχρι τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και τη μετανάστευση και την κινητικότητα.

Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι τα ανοίγματα και η ενίσχυση των σχέσεων με την υποσαχάρια Αφρική, κάτι που δρομολογείται ήδη μέσω της «διπλωματίας των εμβολίων», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη δωρίσει 3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην Αφρική.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια και την πράσινη μετάβαση της αφρικανικής ηπείρου, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα ήδη έχει κομβικό ρόλο ως γέφυρα της Ευρώπης με την Αφρική μέσω της Αιγύπτου.

Η συμφωνία που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Αίγυπτος τον περασμένο Οκτώβριο για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, είναι το πρώτο εγχείρημα διασύνδεσης της Αφρικής με την Ευρώπη και μετατρέπει τη χώρα μας σε γέφυρα μεταφοράς καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές και τονίζουν πως το ελληνοαιγυπτιακό εγχείρημα έχει μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία, καθώς μέσω αυτού η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει σταθερή και φθηνή «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια και έχει αναγνωριστεί ήδη ως στρατηγικής σημασίας τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ.

Την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρουάντα Πωλ Καγκάμε (Paul Kagame) και με τον Πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι (Muhammadu Buhari), ενώ αργότερα θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιοποίηση και τις μεταφορές.

Το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός συμπροεδρεύει με τον Ιρλανδό ομόλογό του σε πάνελ με θέμα τη γεωργία και την βιώσιμη ανάπτυξη και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για να μετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Εκεί, θα μιλήσει σε πάνελ με θέμα την υπονόμευση των δημοκρατικών αρχών, μαζί με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (Nancy Pelosi) και την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ (Christine Lambrecht) και συντονιστή τον Ίβαν Κράστεβ (Ivan Krastev), ενώ έχει προγραμματίσει σειρά επαφών στο περιθώριο της Διάσκεψης.