Skip to main content

Στίβος: Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές μένουν εκτός Diamond League

Οι διοργανώσεις στίβου Diamond League τάχθηκαν με την πλειονότητα των αθλητικών οργανισμών και διοργανώσεων για Ρώσους και Λευκορώσους.

Η διοργανώτρια Αρχή των Diamond League πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση προς τους συγκεκριμένους αθλητές, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την «υποστήριξη» της Λευκορωσίας.

Σε σχετική ανακοίνωση, η διοργανώτρια Αρχή των Diamond League ανακοίνωσε την απόφασή της να μην επιτρέψει τη συμμετοχή σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές ως συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός πως οι Ρώσοι αθλητές δεν αγωνίζονται με τη ρωσική σημαία, αλλά ως ουδέτεροι (Authorised Neutral Athletes, ANA) μετά τις αποκαλύψεις για συστηματικό ντόπινγκ στη χώρα το 2015, oι διοργανώσεις στίβου Diamond League τάχθηκαν με την πλειονότητα των αθλητικών οργανισμών και διοργανώσεων για απαγόρευση συμμετοχής των Ρώσων και Λευκορώσων.

«Aυτή η απόφαση αντικατοπτρίζει τα πρακτικά και υλικοτεχνικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι αθλητές της Ρωσίας που αγωνίζονται ως ουδέτεροι καθώς και οι αθλητές της Λευκορωσίας, οι οποίοι επρόκειτο να προσκληθούν να αγωνιστούν,» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Wanda Diamond League. H απόφαση ελήφθη στη Γενική Συνέλευση του Diamond League στο Βελιγράδι μετά από πρόταση του Συμβουλίου σήμερα (18/3).

H απόφαση αυτή του WANDA Diamond League έπεται αυτής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου (World Athletics) που στις αρχές του Μαρτίου είχε προβεί σε αποκλεισμό αθλητών, προσωπικού και διοικητικών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Βελιγράδι.

Ο πρώτος αγώνας Diamond League της σεζόν έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μαΐου στην Ντόχα του Κατάρ.