Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021
x

ΣΤΟ 1,1 ΔΙΣ. ΤΟ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΤΟ Α' ΔΙΜΗΝΟ

Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης ο προϋπολογισμός κατέγραψε φέτος πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ έναντι 429 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι

Mικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζει σε ταμειακή βάση ο προϋπολογισμός στο πρώτο δίμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα υποχώρησε φέτος στα 1,1 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ το 2016.

Ωστόσο, σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης ο προϋπολογισμός κατέγραψε φέτος πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ έναντι 429 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η τεράστια αυτή αύξηση οφείλεται σε έκτακτα έσοδα 2 δισ. ευρώ που εισέπραξε το Δημόσιο από την Εθνική Τράπεζα μετά την πώληση της Finansbank, προκειμένου η Τράπεζα να εξοφλήσει σχετικό δάνειο που είχε λάβει από τον ESM.

Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 7,563 δισ. ευρώ, από 7,585 δισ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 78 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 7,701 δισ. ευρώ, από 7,779 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ