Skip to main content

Στο 12% ο πληθωρισμός στην Ιταλία για πρώτη φορά από το 1984

Για πρώτη φορά από το 1984 ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο άγγιξε το 11,9%, ενώ την ίδια ώρα το ενεργειακό κόστος εκτοξεύθηκε κατά 73%.

Η ενεργειακή κρίση ασκεί αφόρητες πιέσεις στη νεοσύστατη κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο η νέα πρωθυπουργός θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το 75% των διαθέσιμων πόρων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αναμένεται να διατεθούν τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα 65, που είχε ήδη εγκρίνει η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά από το 1984 ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο άγγιξε το 11,9%, με τα ενεργειακά αγαθά να εκτοξεύονται κατά 73% στην ελεύθερη αγορά. Η Τζόρτζια Μελόνι επιμένει ότι για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν θα χρειαστεί αύξηση του δημοσίου ελλείμματος, αλλά ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι είναι διαφορετικής άποψης. Δηλώνει ότι, στην φάση αυτή προέχει η άμεση παροχή «γενναιόδωρης βοήθειας» και όχι η συνέχιση της ενάρετης δημοσιονομικής πολιτικής. Μια ουσιαστική διάσταση απόψεων, η οποία αναμένεται να γίνει όλο και εμφανέστερη, τις επόμενες εβδομάδες, με εντάσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Διπλασιασμό της κλίμακας φορολόγησης επιδιώκει η Μελόνι

Μέσα όλα αυτά η Ιταλίδα πρωθυπουργός συνεχίζει να θεωρεί ότι μεγάλος μέρος των αναγκαίων πόρων, θα πρέπει να προέλθει από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών της ενέργειας. Θέλει να παραταθεί, δηλαδή, η ισχύς του συγκεκριμένου μέτρου μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023 και να αυξηθεί, ει δυνατόν, η κλίμακα φορολόγησης από το 25% στο 50%. Θα πρέπει να δούμε, αν θα τα καταφέρει, διότι η κυβέρνηση Ντράγκι, απέτυχε, ουσιαστικά, να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση των κοινωνικών μέτρων της, από τα υπερκέρδη.

Το μόνον βέβαιο είναι ότι οι ρυθμοί σε ότι αφορά τη λήψη των αποφάσεων θα πρέπει να είναι ταχύτατοι. Διότι σύμφωνα με τις προβλέψεις όλων των οικονομικών ινστιτούτων και των ιταλικών ενώσεων καταναλωτών, αν κάτι δεν αλλάξει άμεσα, τα Χριστούγεννα, η αγοραστική κίνηση κινδυνεύει να καταγράψει ιστορικό, αρνητικό ρεκόρ.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle