Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020
x

ΑΑΔΕ: ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ 77 ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΡΟΩΝ-ΕΚΡΟΩΝ

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν 19 έλεγχοι (10 ολοκληρώθηκαν, 9 βρίσκονται σε εξέλιξη) και μόλις ένα ήταν το πρατήριο που παρανομούσε (ήτοι 5,3%)

Συνολικά 77 παραβάσεις σε σύνολο 483 επιχειρήσεων αποκάλυψαν οι μέχρι στιγμής έλεγχοι σε πρατήρια καυσίμων με βάση το σύστημα εισροών-εκροών, ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν 19 έλεγχοι (10 ολοκληρώθηκαν, 9 βρίσκονται σε εξέλιξη) και μόλις ένα ήταν το πρατήριο που παρανομούσε (ήτοι 5,3%).

Σύμφωνα με την Αρχή, στο πλαίσιο των επιχειρησιακών σχεδίων που έχουν καταρτιστεί από την ΑΑΔΕ για την καλύτερη εκμετάλλευση των δεδομένων που παράγονται από το σύστημα εισροών-εκροών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας στον τομέα των υγρών καυσίμων που διατίθενται από πρατήρια, σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους μέχρι τον Αύγουστο του 2018 έχουν ελεγχθεί 483 επιχειρήσεις και από τις μέχρι στιγμής ολοκληρωμένες υποθέσεις έχουν βρεθεί παραβάσεις σε 77 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα το μέχρι σήμερα ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται στο 15,9%, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος 265 επιχειρήσεων.

Όπως ενημερώνει η ΑΑΔΕ, την περίοδο αυτή οι υπηρεσίες της αναπτύσσουν ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την αποτελεσματικότερη στόχευση των ελέγχων, εισάγοντας νέα κριτήρια για την αξιοποίηση των δεδομένων που παράγει το σύστημα εισροών-εκροών.

Ειδικότερα, παραθέτει τα ακόλουθα στοιχεία:Σε πολλές περιπτώσεις, σημειώνει η Αρχή, η ολοκλήρωση των ελεγκτικών ενεργειών απαιτεί την αποστολή δειγμάτων προς το Γενικό Χημείο του Κράτους για την διενέργεια χημικής ανάλυσης.

Από τις αρχές του έτους μέχρι τον Αύγουστο οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν διαβιβάσει για χημική ανάλυση προς τις Χημικές Υπηρεσίες του Κράτους 1.174 δείγματα και εξ αυτών έχουν διαπιστωθεί ως μη κανονικά τα 153 δείγματα (ποσοστό μη κανονικότητας 13%). Για το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού το ποσοστό παραβατικότητας περιορίζεται σε 10,1%.

Δείτε τους πίνακες της ΑΑΔΕ με στοιχεία για τα ελεγμένα δείγματα καυσίμων που έχουν αποσταλεί προς το Γενικό Χημείο του Κράτους αφενός από το σύνολο των Διωκτικών Αρχών αφετέρου από τις Υπηρεσίες της:

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ