Skip to main content

Στο 3% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη και στελεχών του υπουργείου, με θέμα τη χαμηλή απορροφητικότητα των πόρων του Εθνικού Στρατηγι
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη και στελεχών του υπουργείου, με θέμα τη χαμηλή απορροφητικότητα των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), που ανέρχεται σε 3,06%, ενώ συζητήθηκαν και οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν σε επίπεδο διαχείρισης των έργων.

Η υπουργός ενημερώθηκε σε αδρές γραμμές ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ στις 6 Νοεμβρίου ήταν στο 3,06% ή τα 800 εκατ. ευρώ επί του συνόλου των 26,2 δισ. ευρώ.

Η συνολική αυτή απορρόφηση επιμερίζεται σε 208,5 εκατ. ευρώ τα οποία αξιοποιήθηκαν στα 7 προγράμματα που διαχειρίζονται τα υπουργεία και 591,5 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν διατεθεί σε έργα και δράσεις των πέντε υπερπεριφερειών της χώρας.

Από τα προγράμματα των υπουργείων τη μεγαλύτερη ποσοστιαία απορρόφηση (5,65%) έχει το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» το οποίο έχει απορροφήσει 85,68 εκατ. ευρώ έναντι συνολικού προϋπολογισμού 1,51 δισ. ευρώ, ενώ το σαφώς μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό πρόγραμμα «Προσπελασιμότητα», με συνολικό διαθέσιμο ποσό 4,97 δισ. ευρώ, παρουσίαζε στις αρχές Νοεμβρίου απορρόφηση 1,56% που αντιστοιχεί σε 77,6 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο οι απορροφήσεις στις πέντε υπερπεριφέρειες της χώρας ήταν σημαντικά μεγαλύτερες. Στην περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης η απορρόφηση στις αρχές Νοεμβρίου έφτασε το 8,47% που αντιστοιχεί σε 208,5 εκατ. ευρώ επί συνολικού προϋπολογισμού 3,26 δισ. ευρώ.