Skip to main content

Στο 40% του ΑΕΠ το ποσοστό της παραοικονομίας στη χώρα μας

Μπορεί να ακούγεται… υπερβολικό, συνιστά, όμως, μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Ο λόγος αφορά στο ύψος της παραοικονομίας στη χώρα μας, η οποία, έφτασε πλέον να υπολογίζεται στο 40% του ΑΕΠ της χώρας.
Μπορεί να ακούγεται… υπερβολικό, συνιστά, όμως, μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Ο λόγος αφορά στο ύψος της παραοικονομίας στη χώρα μας, η οποία, όπως παραδέχεται ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων κ.Δημήτρης Γεωργακόπουλος, έφτασε πλέον να υπολογίζεται στο 40% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας. Δηλαδή, στο 40% της συνολικής περιουσίας του κράτους. Έως και πρόσφατα, οι μετρήσεις που γίνονταν ανέβαζαν το ποσοστό αυτό στο 25%, όμως φαίνεται ότι εδώ και μερικά χρόνια η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο.

Πώς μπορεί, όμως, αυτή η αρνητική πραγματικότητα να αποδειχθεί …ωφέλιμη;  Το ερώτημα αυτό φαίνεται ότι απασχόλησε την Deutsche Bank, η οποία συνέταξε ειδική μελέτη, στην οποία – εν πολλοίς – υποστηρίζεται ότι: Στις χώρες με μεγάλη παραοικονομία, η ύφεση μπορεί να ξεπερασθεί με σχετικά πιο ανώδυνο τρόπο. Κυρίως, σε ό,τι αφορά στους πολίτες. Μάλιστα, στην εν λόγω έκθεση, απόσπασμα της οποίας δημοσιεύθηκε στους Financial Times, γίνεται ακόμα και ονομαστική αναφορά στην ελληνική περίπτωση και σε ό,τι αυτή συνεπάγεται, βεβαίως, για τους Ευρωπαίους.