Skip to main content

Στο 48% του μέσου μισθού οι γερμανικές συντάξεις

Τα κυβερνητικά κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία για το συνταξιοδοτικό. Εισφορές και παροχές παραμένουν σταθερές ως το 2025

Ικανοποίηση επικρατεί στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο εδώ και χρόνια επίμαχο θέμα των συντάξεων. Με τις νέες ρυθμίσεις επιτυγχάνεται σταθερότητα και ασφάλεια στις συνταξιοδοτικές εισφορές και στο επίπεδο των συνταξιοδοτικών παροχών, εκτιμά ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ.

«Καταφέραμε αυτό που ήταν προς το παρόν εφικτό», δηλώνει σήμερα ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Στόχος του κόμματός του ήταν η διασφάλισή ενός σταθερού επιπέδου στις συντάξεις ως το 2040. Το αίτημα αυτό απέρριψαν τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU και CSU.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι το βράδυ της Τρίτης προβλέπει μεταξύ άλλων ότι ως το 2025 το επίπεδο των συνταξιοδοτικών εισφορών των εργαζομένων δεν θα ξεπεράσει το 20% και το επίπεδο των συντάξεων θα κυμαίνεται στο 48% του μέσου μισθού. Για να πετύχει όμως κανείς αυτό το ποσοστό θα πρέπει να έχει εργασθεί τουλάχιστον 45 χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση θα πάρει μια μειωμένη σύνταξη ανάλογα με τα εργάσιμα χρόνια που έχει συμπληρώσει όταν συνταξιοδοτηθεί.

Ο κίνδυνος της φτώχειας στους ηλικιωμένους

Αν αφαιρεθούν οι εισφορές για την ιατροφαρμακευτική και τη χρόνια περίθαλψη όπως και ενδεχομένως φόροι - ο μέσος όρος των καθαρών γερμανικών συντάξεων ανέρχεται στη δυτική Γερμανία στα 1.231 ευρώ και στην ανατολική Γερμανία στα 1.169 ευρώ. Παρ' όλα αυτά, αρκετοί συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας.

Από πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι το 48% των ηλικιωμένων παίρνει σύνταξη που είναι κάτω από 800 ευρώ το μήνα. Το δε 62% των συνταξιούχων παίρνουν σύνταξη που είναι κάτω από 1000 ευρώ.

Αυτοί οι αριθμοί αφορούν μόνο τις συνταξιοδοτικές παροχές από το υποχρεωτικό δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και δεν συμπεριλαμβάνουν πιθανές επικουρικές συντάξεις ή άλλα εισοδήματα. Παρ' όλα αυτά, ειδικοί επί του θέματος προειδοποιούν πως λόγω της αύξησης του αριθμού των χαμηλά αμειβομένων θα αυξάνεται σταδιακά και το φαινόμενο της φτώχειας στους ηλικιωμένους. Το όριο για να θεωρηθεί κανείς φτωχός στη Γερμανία κυμαίνεται στα 958 ευρώ το μήνα.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle