Skip to main content

Στο 5,9% το επιτόκιο του επταετούς ομολόγου

Πολύ υψηλό κρίνεται τελικώς το επιτόκιο με το οποίο το ελληνικό δημόσιο δανείσθηκε μέσω του επταετούς ομολόγου, του πρώτου που εκδόθηκε μετά την ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης.
Πολύ υψηλό κρίνεται τελικώς το επιτόκιο με το οποίο δανείσθηκε το ελληνικό δημόσιο μέσω το επταετούς ομολόγου, που εκδόθηκε σήμερα το πρωί, τέσσερις μέρες μετά την ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης από την ΕΕ.

Το κόστος του διαμορφώθηκε στο 5,9%, όταν για το δεκαετές ομόλογο δανείστηκε σε χειρότερη φάση, με 6,40%. Ως γνωστόν, όσο η διάρκεια μικραίνει τόσο το επιτόκιο θα πρέπει να πέφτει και το γεγονός ότι τελικά δεν έσπασε το φράγμα του 6% προς τα κάτω, θεωρείται και είναι ήττα για το ελληνικό δημόσιο.

Οι προσφορές έφθασαν περίπου στα 7 δισ. ευρώ, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει το ποσό των 5 δισ. ευρώ, όπως είχε προγραμματιστεί εξαρχής.
 Σημειώνεται ότι ανάδοχοι της έκδοσης του ομολόγου, λήξεως 20 Απριλίου 2017, ορίστηκαν οι Alpha Bank, Bank of America-Merrill Lynch, Εμπορική, ΙNG και Societe Generale, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.

Το spread από το αντίστοιχο επταετές γερμανικό ομόλογο φθάνει τις 334 μονάδες βάσης, ενώ το spread του 10ετούς ομολόγου έφθανε πριν από λίγο στις 313 μονάδες βάσης, με υψηλό ημέρας στις 318,  έναντι 311 μονάδων βάσης στο κλείσιμο της Παρασκευής. Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 0,49% στο κλείσιμο της συνεδρίασης, παρά τη θετική έναρξη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στο επταετές ομόλογο, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι δεν γίνονται όλα αυτοματοποιημένα και πως τη στήριξη που ήθελε η κυβέρνηση την πέτυχε από τη Σύνοδο Κορυφής, χαρακτηρίζοντας το μηχανισμό στήριξης ως «αξιόπιστη απειλή προς όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης».

Αναλυτικά οι όροι έκδοσης του ομολόγου, όπως τους ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ:

Στις 29 Μαρτίου 2010 τιμολογήθηκε η νέα κοινοπρακτική έκδοση 7-ετούς ομολόγου αναφοράς του Ελληνικού Δημοσίου λήξεως 20 Απριλίου 2017.


Εκδότης : Ελληνική Δημοκρατία
Ποσό έκδοσης : 5,0 δις Ευρώ
Λήξη: 20 Απριλίου 2017
Τοκομερίδιο : 5,90%
Τιμή : 99,428
Περιθώριο: +310 μβ vs mid-swaps, ισοδύναμο με 334,3 μβ vs DBR 3.75% Ιανουαρίου 2017
Ημερ. Διακανονισμού : 7 Απριλίου 2010
Κύριοι ανάδοχοι: ALPHA BANK, EMPORIKI, ING, BofA-ML, SG CIB
Πιστοληπτική ικανότητα : A2 (Moody’s), ΒΒΒ+ (S&P), ΒΒΒ+ (Fitch), Α-(R&I)
Τόπος εισαγωγής : Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Πολλαπλότητα: 1.000
Προμήθεια: 0,17%
Νομοθεσία: Ελληνική