Skip to main content

Στο 64% το ποσοστό εμβολιασμού των φοιτητών του ΑΠΘ-Τα στοιχεία του υπ. Παιδείας

Περίπου στο 70% το ποσοστό εμβολιασμού για τους φοιτητές των κεντρικών ελληνικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας

Υψηλά ποσοστά εμβολιασμού καταγράφουν οι φοιτητές των κεντρικών ελληνικών πανεπιστημίων, επιτρέποντας την αισιοδοξία για ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ διά ζώσης και για ελεγχόμενη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η κυβέρνηση και παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή», προ δύο εβδομάδων το 76% των φοιτητών του ΕΜΠ είχε εμβολιαστεί πλήρως, και από κοντά ακολουθούν οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), το 75% των οποίων έχει εμβολιαστεί.

Στο 72% είναι το ποσοστό του Παντείου Πανεπιστημίου, στο 70% του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο 64% του ΑΠΘ. Εύλογα παρατηρούνται υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού των φοιτητών στα μικρότερα, πληθυσμιακά, ιδρύματα.



Το τείχος ανοσίας στον φοιτητικό πληθυσμό των κεντρικών ΑΕΙ ενισχύεται καθώς στους εμβολιασμένους φοιτητές πρέπει να προστεθούν όσοι έχουν νοσήσει, οι οποίοι υπολογίζονται κατά μέσον όρο στο 8%. Παράλληλα, τα εν λόγω ποσοστά εμβολιασμών έχουν προκύψει με προ δεκαπενθημέρου στοιχεία και άρα πλέον θεωρείται ότι θα έχουν αυξηθεί.

Επίσης, τα μηνύματα από τους ελέγχους κατά τη διάρκεια των εξετάσεων του Σεπτεμβρίου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ενδεικτικά, μιλώντας στην «Καθημερινή» ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής ανέφερε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων στο ίδρυμά του κινείται κοντά στο 85%. «Θεωρώ ότι οι φοιτητές παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους. Με συγκινεί που η φοιτητική νεολαία της χώρας μας είναι στην πρωτοπορία», τόνισε, μιλώντας χθες στην «Καθημερινή», ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση, Aγγελος Συρίγος.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τα στοιχεία θα επικαιροποιηθούν ώστε να συνυπολογιστούν για τις τελικές αποφάσεις του ΕΟΔΥ και της επιτροπής των ειδικών για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν σχετικά με το διά ζώσης άνοιγμα των ΑΕΙ. Βέβαια θα συνυπολογιστεί και ο αριθμός των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Από την άλλη, συνεχίζει το δημοσίευμα, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα ποσοστά εμβολιασμών στους πανεπιστημιακούς και τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ. Δεδομένο, πάντως, θεωρείται ότι θα υπάρχει έλεγχος των πιστοποιητικών των εισερχομένων στα μεγάλα αμφιθέατρα, όπου το έργο είναι δυσκολότερο σε σχέση με τα εργαστηριακά μαθήματα.

Σημαντικό ρόλο θα κληθούν να διαδραματίσουν –απομονώνοντας τυχόν αντιεμβολιαστές φοιτητές που δεν θα προσκομίσουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις των διαγνωστικών τεστ– οι φοιτητικές παρατάξεις, οι οποίες έως τώρα δεν έχουν ταχθεί κατά του εμβολιασμού, καταλήγει το δημοσίευμα.