Skip to main content

Παπαευαγγέλου: Μειώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων – Έχουμε πινγκ πονγκ διασποράς

Η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας σημείωσε οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Η πληρότητα στη Θεσσαλονίκη αγγίζει το 94%.

Πρώτη σε νέα κρούσματα και σήμερα η Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου καθώς όπως είπε καταγράφηκαν 367 σε μια ημέρα. Στην Αττική βρέθηκαν 317, 79 στην Ημαθία και 93 στην Πιερία, για την οποία έκρουσε μάλιστα καμπανάκι κινδύνου.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η καμπύλη νέων κρουσμάτων μειώνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια, ενώ την εβδομάδα που διανύουμε, που είναι και η τρίτη του lockdown παρατηρήθηκε σημαντική μείωση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες.

Ωστόσο, σε περιοχές όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία παραμένει η υψηλή διάδοση του κορωνοϊού.

Τόνισε ότι υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή έχουμε 18.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα. «Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει. Αναφορικά με τις εισαγωγές έχουμε μια μικρή μείωση. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται περίπου 4.000 ασθενείς χουμε περίπου 360 εισαγωγές κάθε μέρα», είπε και πρόσθεσε πως η διάμεση ηλικία ασθενών είναι στα 49 έτη.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις αρχές Νοεμβρίου η διάμεση ηλικία ήταν τα 32 χρόνια. Αυτό, σημαίνει πως οι νέες μολύνσεις αφορούν μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς που έχουν και υψηλότερη πιθανότητα να εισαχθούν σε ΜΕΘ και κίνδυνος να διασωληνωθούν.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Στην επικράτεια η πληρότητα των ΜΕΘ Covid είναι στο 79%, ενώ στην Αττική στο 84% και στη Θεσσαλονίκη στο 94%.

«Είναι σαφές ότι δεν πάει να σπάσει αυτή η αλυσίδα της μετάδοσης. Ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς» πρόσθεσε και τόνισε ότι διανύουμε έναν μαραθώνιο και έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας.

«Ακόμα και όταν έρθουν τα εμβόλια χρειαζόμαστε πολλούς μήνες για να πετύχουμε αυτό το τείχος ανοσίας. Δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι μόλις κάνουμε την πρώτη δόση του εμβολίου, μπορούμε να κάνουμε ένα πάρτι», σημείωσε.

Παράλληλα εξήγησε πως η διασπορά συμβαίνει λόγω «πινγκ πόνγκ μεταξύ εργασιακού χώρου και ενδοοικογενειακού περιβάλλοντος», καθώς εργαζόμενοι μολύνονται στη δουλειά τους και το μεταφέρουν στην οικογένειά τους.

Κάθε φορά που μια περιφέρεια μοιάζει να «ηρεμεί», ένα cluster προκύπτει σε κάποιον εργασιακό χώρο και από εκεί μεταδίδεται και στα σπίτια. «Δυστυχώς ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τέλος, η καθηγήτρια τόνισε ότι ο Δεκέμβριος θα είναι φέτος αρκετά διαφορετικός, αλλά και πολύ πιο δύσκολος, πρόσθεσε η λοιμωξιολόγος. «Θα θέλαμε να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας γύρω από ένα τραπέζι. Ας σχεδιάσουμε όμως διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα» είπε.