Skip to main content

Στο αφορολόγητο θα μετράνε και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και τηλεφωνίας

Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ποιοι λογαριασμοί θα μετράνε στο κτίσιμο του αφορολογήτου με την χρήση πλαστικού χρήματος από τους φορολογούμενους.

Συνεχίζονται οι παλινωδίες του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις δαπάνες, που με τη χρήση πλαστικού χρήματος, θα συμπεριληφθούν στο κτίσιμο του αφορολογήτου.

Ενώ την περασμένη Πέμπτη είχε ανακοινωθεί ότι εξαιρούνται από τις δαπάνες οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κινητής- σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης θα εξαιρεθούν από τις δαπάνες, με τις οποίες θα μπορεί να «χτιστεί» ηλεκτρονικά το αφορολόγητο, τελικά αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν και αυτές αφού η πληρωμή τους μπορεί να γίνεται σε σημεία λιανικής οπότε θα είναι δύσκολο να διακριθούν από τις υπόλοιπες πληρωμές.

Τελικώς οι δαπάνες που όπως φαίνεται θα εξαιρεθούν από το κτίσιμο του αφορολογήτου, είναι:

- Οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κλπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου)

- Οι τοκοχρεολυτικές δόσεις για την απόσβεση δανείων

-Οι δαπάνες για ενοίκια, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας και κοινοχρήστων.

Από τη στιγμή που θα συνυπολογίζονται για το κτίσιμο του αφορολογήτου οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και τα super markets, θα είναι εύκολη η επίτευξη του "στόχου" για το αφορολόγητο, οπότε το ΥΠΟΙΚ για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει να στραφεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και τεχνικούς.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι:

- Με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις ή αγροτικές δραστηριότητες πρέπει να καλύπτουν το 10% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες αγοράς αγαθών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών συναλλαγών για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ

- Με ετήσιο εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ και ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ

- Με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ, ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ έως τις 30.000 ευρώ και ποσοστό 20% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 30.000 ευρώ για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.800-2.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ το αρμόδιο υπουργείο, με σχετική απόφαση, θα πρέπει να ορίσει τις προθεσμίες ανά δραστηριότητα για την υποχρεωτική τοποθέτηση POS.