Skip to main content

Στο ΑΜΘ ο Μητσοτάκης: Το μήνυμα για τη σύζευξη πολιτισμού-τεχνολογίας

Μαζί με την υπουργό Πολιτισμού παρακολούθησαν ομιλία με θέμα «Το οικοσύστημα του πολιτισμού βασικός πυλώνας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε μετά την περιήγησή του στα περίπτερα της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε στην είσοδο του Μουσείου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και μαζί παρακολούθησαν ομιλία με θέμα «Το οικοσύστημα του πολιτισμού βασικός πυλώνας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό», στο πλαίσιο του διαγωνισμού καινοτομίας TAP 2 OPEN Bootcamp που διοργανώνει το Μουσείο.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων για τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών στους χώρους πολιτισμού, την υιοθέτηση νέων διεθνών καλών πρακτικών, την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον χώρο του πολιτισμού και τη δημιουργία εμπειρίας και τεχνογνωσίας, μέσα από διαδικασίες ανοιχτής καινοτομίας, για μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση στον χώρο του πολιτισμού με στόχο την ενίσχυση και προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σε ολιγόλεπτη παρέμβαση στο πάνελ ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια νέα επανάσταση με τη σύζευξη της τεχνολογίας και του πολιτισμού. «Έχω μεγάλες προσδοκίες από αυτή τη σύζευξη. Πιστεύω η τεχνολογία θα μας δώσει απεριόριστες δυνατότητες για να αλλάξουμε δραστικά τον τρόπο με τον οποίο οι επισκέπτες στη χώρα αντιλαμβάνονται τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε σχετικά.

Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, "ο κόσμος της τεχνολογίας και ο κόσμος του πολιτισμού δεν τεμνόντουσαν κατ' ανάγκη στη συνείδηση των πολιτών ή των ανθρώπων που ασχολούνται με τα θέματα τεχνολογίας. Κάνουμε σήμερα ένα πολύ σημαντικό και πολύ τολμηρό βήμα με την πρωτοβουλία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και με τη στήριξη του Υπουργείου να φέρουμε αυτούς τους δύο κόσμους σε επαφή".

"Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξωστρέφεια την οποία δείχνει η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία δείχνει ότι η αντίληψή μας για τον πολιτισμό δεν είναι μια αντίληψη η οποία κοιτάει μόνο στο παρελθόν. Οφείλει ο Πολιτισμός να κοιτάει στο παρελθόν, διότι πραγματεύεται ακριβώς την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά κοιτάει ταυτόχρονα και στο μέλλον. Και βλέπει, επίσης, τον πολιτισμό ως πλούτο", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: "μπορούμε να δώσουμε στους επισκέπτες μας, τη δυνατότητα οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση στο ελληνικό πολιτιστικό απόθεμα από οπουδήποτε στον κόσμο και βέβαια την πολύ μεγάλη πρόκληση και της διεύρυνσης της τουριστικής μας σεζόν".

"Άρα νομίζω ότι είμαστε ακόμα στην αρχή μιας -τολμώ να πω- επανάστασης στο πως θα διαχειριστούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά", εκτίμησε ο Πρωθυπουργός, καταλήγοντας πως "χρέος δικό μου, αλλά και της Υπουργού και της Προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων είναι τολμήσουμε και να σπάσουμε αυτήν την εντύπωση, που νομίζω ότι πολλές φορές αδικεί και το ίδιο το προσωπικό του Υπουργείο, αδικεί και τους αρχαιολόγους και όσους είναι επιφορτισμένοι με την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.  Ότι είναι ένα σύστημο κλειστό, εσωστρεφές το οποίο δεν βλέπει τις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει. Δεν είναι έτσι. Έχω συναντήσει πάρα πολλές φορές  σπουδαίους ανθρώπους που ασχολούνται με τα ζητήματα του πολιτισμού, που αντιλαμβάνονται ακριβώς το βαθμό της πρόκλησης, αλλά και το μέγεθος της ευκαιρίας. Και είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και έτσι θέλω να το δείτε τις επόμενες μέρες".

Η πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, Αθηνά Χατζηπέτρου, δώρισε στον πρωθυπουργό ένα εκμαγείο που αναπαριστά έναν ιππέα που καλπάζει προς τη νίκη και ένα έργο μοντέρνας Τέχνης του Κωστή Γεωργίου που αναπαριστά ένα ζώο. Για τη σύζυγό του, Μαρέβα, η κα. Χατζηπέτρου δώρισε μία ασημένια περόνη και ένα βιβλίο των εκδόσεων TAP για το ελληνικό κόσμημα.