Skip to main content

Μία ακόμη μεγάλη ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό

Ενας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της χώρας μας στο τουριστικό τοπίο, εξαφανίζεται, για τον επόμενο 1,5 χρόνο, τουλάχιστον...

Μια και κάτι εβδομάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και στην Ελλάδα οι τουριστικοί παράγοντες αντιλαμβάνονται σε βάθος το νόημα της γνωστής ρήσης «ο θάνατος σου, η ζωή μου».

Τα παραθεριστικά θέρετρα της Μικράς Ασίας έχουν αδειάσει, οι ακυρώσεις για το προσεχές τρίμηνο έχουν μειωθεί έως και κατά 80%, ενώ και στην Κωνσταντινούπιολη παρατηρούνται σημάδια τουριστικής ερείμωσης.

Ενας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της χώρας μας, στο τουριστικό τοπίο, εξαφανίζεται για τον επόμενο 1,5 χρόνο, τουλάχιστον. Κι αυτό γιατί τα πακέτα για τη σεζόν 2017 θα αρχίσουν να κλείνουν από τον Οκτώβριο, όταν οι μνήμες από τα έκροπα στη γειτονική χώρα θα είναι ακόμα νωπές. Τόσο αυτές του πραξικοπήματος και ό,τι συνεπάγονταν, όσο και εκείνες από το τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο «Κεμάλ Ατατούρκ». Το οποίο, τον τελευταίο καιρό, βρίσκεται σε όλα τα διεθνή δίκτυα, αποκλειστικά, για αρνητικούς λόγους. Κι έτσι «πάνε στράφι» τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που δαπάνησε η Turkish Airlines, όλο το τελευταίο διάστημα, στην προσπάθεια να μετεξελιχθεί στο βασικό διακομετακομιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ και μερικές εβδομάδες, το βασικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (και όλης της Τουρκίας), όταν δεν είναι κλειστό, γιατί είναι «χτυπημένο» από ισλαμιστές, τεθωρακισμένα και καλάσνικοφ, απλώς, είναι άδειο. Γιατί, προφανώς, όλοι το αποφεύγουν.

Πού θέλουμε να καταλήξουμε, μετά από όλα τα παραπάνω; Οτι τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να λειτουργήσει δαρβινικά και να καλύψει το κενό που αφήνει πίσω της η Τουρκία, για τα επόμενα χρόνια. Τόσο σε επίπεδο τουρισμού, όσο και σε επίπεδο εναέριων μεταφορών.

Ηδη, τα πρώτα μηνύματα από βασικούς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Ολόκληρα γκρουπς Βρετανών και Γάλλων, «παιρνούν» από την Αλικαρνασό στα απέναντι ελληνικά νησιά. Πληρώνοντας όσο – όσο! Απλώς, θέλουν να φύγουν τώρα από την Τουρκία και πιέζουν μέχρι εκεί που δεν παίρνει τους τουριστικούς τους πράκτορες. Και οι «από δω», αντιλαμβάνονται στην πράξη πόσο μεγάλη ευκαιρία τους παρουσιάζεται. Ενδεχομένως, μεγαλύτερη και από εκείνη της Αραβικής Ανοιξης. Γι' αυτό και το μεγάλο στοίχημα είναι να μην χαθεί, προς όφελος των Ισπανών, που ήδη σπεύδουν ή των Ιταλών. Στο χέρι τους είναι...