Skip to main content

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οι Παλαιστίνιοι για το Ισραήλ

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητεί από τους εισαγγελείς του ΔΠΔ πλήρη έρευνα για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ.

Πλήρη έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη ζήτησε σήμερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ-Μάλικι από τους εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), λέγοντας πως τα στοιχεία είναι «ανυπέρβλητα».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Μάλικι υπέβαλε τη λεγόμενη «αναφορά», δίνοντας στους εισαγγελείς του δικαστηρίου, που έχει έδρα τη Χάγη, τη νομική βάση να προχωρήσουν πέρα από μια προκαταρκτική έρευνα που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2015.

Το ΔΠΔ έχει τη δικαιοδοσία να εξετάζει υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, γενοκτονίας και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο έδαφος των 123 χωρών που είναι μέλη του. Το Ισραήλ δεν είναι μέλος, αλλά επειδή οι Παλαιστίνιοι είναι, οι Ισραηλινοί μπορεί να τεθούν στο στόχαστρο για εγκλήματα που διέπραξαν στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Ισραήλ απέρριψε τη σημερινή κίνηση ως «νομικά άκυρη», λέγοντας πως το δικαστήριο δεν διαθέτει δικαιοδοσία επειδή η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι μέλος και το Ισραήλ συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο.

«Οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται το δικαστήριο για πολιτικούς σκοπούς, αντί να εργάζονται για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Είναι παράλογο που οι παλαιστινιακές ενέργειες στο δικαστήριο γίνονται τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να υποκινούν τρομοκρατικές ενέργειες», ανέφερε.

Οι εισαγγελείς του δικαστηρίου ξεκίνησαν μια αρχική έρευνα για τις κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ όταν οι Παλαιστίνιοι έγιναν μέλος του δικαστηρίου το 2015. Η σημερινή αναφορά επιτρέπει στην έρευνα αυτή να περάσει στο επόμενο στάδιο, αυτό της πλήρους διερεύνησης, χωρίς να χρειάζεται ένας δικαστής να δώσει προηγουμένως την έγκρισή του.

Ο νομικός ειδικός του Χάρβαρντ Άλεξ Γουάιτινγκ, πρώην εισαγγελέας του ΔΠΔ, ανέφερε στο Twitter πως η αναφορά «έχει ένα πραγματικό αποτέλεσμα... είναι πολύ πιο δύσκολο για το γραφείο του εισαγγελέα να παραμείνει στη φάση της προκαταρκτικής έρευνας για χρόνια».

Ο Μάλικι είπε πως το αίτημα θα δώσει στους εισαγγελείς την εξουσία να διερευνήσουν φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το 2014 και μετά, περιλαμβανομένων των θανάτων την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια διαδηλώσεων στο Γάζα.

«Πιστεύουμε πως υπάρχουν επαρκή και ανυπέρβλητα στοιχεία ως προς αυτό και πιστεύουμε πως το να προχωρήσουμε με μια έρευνα είναι ο ορθός και απαραίτητος τρόπος δράσης», είπε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Μέσω της νομικής αναφοράς θέλουμε... το γραφείο του εισαγγελέα να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση έρευνα για όλα τα εγκλήματα» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής εισαγγελέα Φατού Μπενσούντα. «Περαιτέρω καθυστέρηση να αποδοθεί δικαιοσύνη στους Παλαιστίνιους-θύματα ισοδυναμεί επίσης με άρνηση της δικαιοσύνης».

Το παλαιστινιακό αίτημα προβάλλει το θέμα των ισραηλινών εποικισμών που χαρακτηρίζεται «η πιο επικίνδυνη απειλή για τη ζωή και τους πόρους των Παλαιστινίων», σύμφωνα με ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Το Ισραήλ διατηρεί, επεκτείνει και προστατεύει το καθεστώς των οικισμών διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το έγκλημα του απαρτχάιντ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το ΔΠΔ που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2002, είναι δικαστήριο ύστατης καταφυγής, το οποίο παρεμβαίνει όταν ένα κράτος είναι απρόθυμο ή ανίκανο να διερευνήσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφός του.