Skip to main content

Η EBRD θέλει να δανείσει τον δήμο Θεσσαλονίκης - Επαφές στο δημαρχείο

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει εκφράσει τη βούληση να δανειοδοτήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης για έργα με ανταποδοτικό όφελος

Στο δήμο Θεσσαλονίκης βρέθηκαν σήμερα τρία στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), τα οποία είχαν επαφές με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της διοίκησης της αναπτυξιακής τράπεζας, καθώς ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως έχει δηλώσει επαλειμμένα ο κ. Μπουτάρης, είναι σε καλή οικονομική κατάσταση. Στη συνάντηση με τα τρία στελέχη εκτός από τον δήμαρχο, ήταν η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα καθώς και ο Χρυσόστομος Καλογήρου, Σύμβουλος Συγχρηματοδοτούμενων Έργων στο Δήμο Θεσσαλονίκης και μέλος του Δ.Σ. της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης.

Η αναπτυξιακή Ευρωπαϊκή Τράπεζα έχει εκφράσει τη βούληση να δανειοδοτήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης για έργα που σε μεγάλο βαθμό έχουν ανταποδοτικό όφελος. Ειδικότερα στην ατζέντα των επαφών βρέθηκαν έργα ενεργειακά, μεταφορών και απορριμμάτων.

Από την πλευρά του ο δήμος Θεσσαλονίκης θα εξετάσει πλέον τους όρους της EBRD και στη συνέχεια θα καταλήξει εάν τι συμφέρει ή όχι να προχωρήσει σε δανεισμό. Εξάλλου ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έχει επαναλάβει ότι ο δήμος θα στραφεί σε αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων από ξένες επενδυτικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει ανάψει το πράσινο φως για τη δανειοδότηση του δήμου Θεσσαλονίκης με 50 εκατ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εξεταστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή η δανεική σύμβαση και το είδος του επιτοκίου, εάν θα είναι σταθερό ή κυμαινόμενο και ακολούθως το θέμα, μαζί με τη λίστα των έργων, θα πάει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.