Skip to main content

Άνοιξε ο δρόμος για το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του ακινήτου στην Περαία από το ΤΑΙΠΕΔ στο δημόσιο, με στόχο την παραχώρησή του στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

Προχωρούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση έκτασης στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας με σκοπό τη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς στην περιοχή της Περαίας, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σε συνέχεια πρόσφατης απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής,, η οποία δημοσιεύθηκε στις 13 Μαΐου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μεταβιβάστηκε ακίνητο από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πρόκειται για το ακίνητο στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού, εμβαδού περίπου 760 στρεμμάτων και σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η μεταβίβαση αποτελεί το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης της δέσμευσης του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς.



Σημειώνεται ότι για τον σκοπό αυτό θα ακολουθήσει άμεσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση της έκτασης από το Υπουργείο Οικονομικών στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

Στόχος του Τεχνολογικού Πάρκου (Thess Intec) είναι η προσέλκυση επενδύσεων από ελληνικές και ξένες καινοτομικές και τεχνολογικές επιχειρήσεις. Το βασικό ζητούμενο, βέβαια, παραμένει η χρηματοδότηση του έργου, δηλαδή η εξεύρεση ιδιωτικών πόρων της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση.

Άλλωστε όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραχώρηση της έκτασης, έθεσε περιθώριο δύο ετών για την εξεύρεση της χρηματοδότησης που θα διασφαλίσει την πρόοδο του έργου. Σε διαφορετική περίπτωση -όπως είπε- η έκταση θα επιστρέψει προς αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ.