Skip to main content

Στο δημοτικό Ωδείο Νεάπολης ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης ανέλυσε το σκεπτικό και τον σχεδιασμό του υπουργείου όσον αφορά στις τρέχουσες δράσεις.

Ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις σχημάτισε ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης από τις προσπάθειες που καταβάλλει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα.

Ο υφυπουργός επισκέφθηκε χθες το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης, όπου ενημερώθηκε για τα τμήματα που λειτουργούν και τον αριθμό των παιδιών που συνολικά παρακολουθούν τα μαθήματα του Ωδείου. Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης ξενάγησε τον υφυπουργό στους χώρους του Ωδείου και τον ενημέρωσε για όλα τα θέματα που αφορούν στον δήμο και στο υπουργείο πολιτισμού. Στη συνέχεια ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης ξεναγήθηκε σε ολόκληρο τον χώρο της Πολιτιστικής Γειτονιάς, στο Μουσείο Προσφύγων και στα Εργαστήρια Αγγειοπλαστικής, Κατασκευής Μουσικών Οργάνων, Θεάτρου και Ζωγραφικής.

«Καλωσορίσαμε τον υφυπουργό Πολιτισμού, ο οποίος γνωρίζει καλά πως είμαστε πάντα στη διάθεσή του για να συζητήσουμε και να λύσουμε όλα τα θέματα που υπάρχουν μεταξύ του υπουργείου και του δήμου. Ενημερώσαμε τον υφυπουργό για τα ‘‘Μερκούρεια’’, τη ‘‘Βαλκανική Πλατεία’’, τα τρία Δημοτικά Ωδεία, τις πολιτιστικές μας δράσεις, και κυρίως για όσα έχουμε κάνει και για όλα όσα θέλουμε να κάνουμε για την Πολιτιστική Γειτονιά. Ενημερώθηκε αναλυτικά για την Πολιτιστική Γειτονιά, τον Βυζαντινό Αρχαιολογικό Περίπατο και τα έργα για την αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου του Επταπυργίου. Ο υφυπουργός ενημερώθηκε για το πρόγραμμα της θεατρικής και μουσικής παιδείας που χρηματοδοτούμε για 11.000 μαθητές του δήμου με τη συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Επίσης, αναφερθήκαμε στα 600 παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα στα Ωδεία μας. Στον πολιτιστικό τομέα κυριαρχεί η Πολιτιστική Γειτονιά και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που έχουμε. Αυτό το σημείο μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και είναι βέβαιο πως θα το συζητήσουμε ξανά», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Σχεδιασμός και υποδομές

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης ανέλυσε το σκεπτικό και τον σχεδιασμό του υπουργείου όσον αφορά στις τρέχουσες δράσεις, αλλά και όσα προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

«Η Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης Συκεών, την οποία είχα την χαρά να επισκεφθώ, αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική πολυετή και διαχρονική προσπάθεια του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την αναβάθμιση της πολιτιστικής εμπειρίας τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών του δήμου. Η ύπαρξη εργαστηρίων για την εκμάθηση τεχνών, από την αγγειοπλαστική έως την κατασκευή μουσικών οργάνων, συνθέτουν μία εξαιρετικά σημαντική κυψέλη πολιτισμού, η οποία είναι κρίσιμο να στηριχθεί και να ενισχυθεί, κάτι που θα διερευνήσουμε από την πλευρά μας ως ΥΠΠΟΑ. Η επίσκεψή μου στο Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης μού έδωσε την ευκαιρία να δω επί τω έργω καθηγητές και σπουδαστές ενώ είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε το γνωστό και διαχρονικό πρόβλημα της διαβάθμισης των μουσικών σπουδών και να αναφερθώ στις προσπάθειες της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την οριστική επίλυση του ζητήματος. Εργαζόμαστε επάνω σε αυτό και σύντομα ευχόμαστε να υπάρξουν αποτελέσματα», δήλωσε ο υφ. Πολιτισμού.

Ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης ενημέρωσε τον υφυπουργό για τα τρία Δημοτικά Ωδεία και η δημοτική σύμβουλος Ειρήνη Καγιαμπίνη πραγματοποίησε την παρουσίαση και την ξενάγηση του υφυπουργού στην Πολιτιστική Γειτονιά. Επίσης, ήταν παρών ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Ζάχαρης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης «Κοινωνική Συνεργασία» και ο υπεύθυνος λειτουργίας του Ωδείου αρχιμουσικός Βασίλης Μπουλούσης. Τον υφυπουργό Πολιτισμού συνόδευαν ο πρόεδρος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Νίκος Αβδελλάς, το μέλος της ΔΕΕΠ Γιώργος Γκαζέπης και υπηρεσιακά στελέχη.

Υλοποίηση των δεσμεύσεων

Η πραγματοποίηση των εξαγγελιών του υφυπουργού Πολιτισμού, αλλά και η αξιοποίηση των υπαρχόντων προγραμμάτων από τον δήμο είναι τα δύο σημεία αναφοράς μετά την επίσκεψη του Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

«Θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά και την ικανοποίησή μου για την επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτισμού στον δήμο μας. Ελπίζω οι δεσμεύσεις του υφυπουργού, για την καταγραφή όλων των πολιτισμικών χώρων της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης -συμπεριλαμβανομένου και του δήμου μας- για την ανάδειξή τους, όσο και η συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης των φιλαρμονικών, να μην περάσουν απαρατήρητες από τη διοίκηση του δήμου. Είναι δυο τομείς, όπως και ο αθλητισμός, όπου ο δήμος μας καθυστερεί να πάρει πρωτοβουλίες ως προς τη διευκόλυνση και ανάδειξή τους. Δυστυχώς, είδαμε πρόσφατα την αδιαφορία της διοίκησης προς τον θεσμό της ‘‘Βαλκανικής Πλατείας’’ στη Νεάπολη. Επειδή, όμως, ο πολιτισμός ενώνει και δεν διχάζει τις κοινωνίες, εμείς είμαστε εδώ. Θα ήθελα με την ευκαιρία να εκφράσω τη χαρά και την ανταπόκριση της Ν.Δ. και του πρόεδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης Θόδωρου Μητράκα, στην πρότασή μου να επισκεφθεί ο υφυπουργός τον δήμο μας, στην προσπάθειά μας να αναβαθμίσουμε το πολιτιστικό επίπεδο των συμπολιτών μας», δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Νεάπολης-Συκεών Ηλίας Ζάχαρης.