Skip to main content

Στο «δρόμο» για το ΧΑ η Expert με «όχημα» την Εικόνα & Ήχος

Εισαγωγή της Expert Ελλάς στο Χρηματιστήριο από την… πίσω πόρτα προοιωνίζει η προχθεσινή απόφαση της γενικής της συνέλευσης για τη συγχώνευσή της με την Expert Προμηθευτική, αλλά και για την εξέταση τ
Την έμμεση εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας δρομολογεί η βορειοελλαδική αλυσίδα ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών προϊόντων Expert Hellas, χρησιμοποιώντας ως «όχημα» την ήδη εισηγμένη Εικόνα & Ήχος, στην οποία η Expert Προμηθευτική κατέχει την πλειοψηφία των τίτλων.

Το δρόμο «έστρωσε» η προχθεσινή απόφαση των γενικών συνελεύσεων των Expert και Expert Προμηθευτική να συγχωνευτούν και παράλληλα να εξουσιοδοτήσουν τη διοίκηση της νέας εταιρείας να διερευνήσει την πιθανότητα απόσχισης του τομέα χονδρικής και την εισφορά της στην Εικόνα & Ήχος ΑΕΕ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα να μεταφερθεί ο συνολικός ετήσιος τζίρος της Expert –ο οποίος κατά το 2009 ανήλθε σε περίπου 147 εκ. ευρώ- στην Εικόνα & Ήχος, ανοίγοντας αυτόματα την «πόρτα» για να υπάρξει ενοποίηση και του τομέα εμπορίας που έτσι κι αλλιώς λειτουργεί κάτω από την ίδια ομπρέλα του σήματος της Expert.

Το σχέδιο έχει μελετηθεί σε βάθος το προηγούμενο διάστημα και καθώς θα προσδώσει σημαντικά οφέλη στην περαιτέρω ανάπτυξη της αλυσίδας απέσπασε την ομόφωνη αποδοχή του από το σύνολο των 97 μελών της. Ειδική μνεία γίνεται στο ότι το όνομα της αλυσίδας θα «παίζει» πολύ πιο συχνά στον οικονομικό Τύπο, και οπότε θα αυξηθεί η αναγνωρισιμότητά της. Ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η «φαρέτρα» της διοίκησης, όσον αφορά στα χρηματοοικονομικά «όπλα» που θα έχει στη διάθεσή της, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία και ειδικότερα στην αγορά του κλάδου των ηλεκτρικών, η οποία φαίνεται φέτος να υποχωρεί με διψήφιο ποσοστό.

Στους στόχους της επιχείρησης είναι να ολοκληρώσει τα διαδικαστικά και να επιτύχει –εφόσον δεν προκύψει κάποια απρόοπτη εμπλοκή- την έμμεση εισαγωγή στο ΧΑ, το αργότερο έως το τέλος του χρόνου.

Πέραν της συγχώνευσής τους (που θα δημιουργήσει το καινούριο σχήμα με τον τίτλο Expert Ελλάς ΑΕ, το οποίο θα συνεχίσει να έχει τόσο την εμπορική δραστηριότητα, όσο και τα δικαιώματα χρήσης του σήματος στην Ελλάδα) η συνέλευση των Expert και Expert Προμηθευτική έδωσε το πράσινο φως και για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 5 εκ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα καλυφθούν από τους παλαιούς μετόχους της επιχείρησης και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυγίανση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν 5-6 καταστήματα μελών της αλυσίδας, χωρίς να αποκλείεται ορισμένα από αυτά να αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, αν κριθεί ότι δεν είναι εφικτή η ανάκαμψή τους. Το ποσό που απαιτείται για το σκοπό αυτό έχει υπολογιστεί κοντά στα 4,5 εκ. ευρώ και υπερκαλύπτεται από τη δρομολογημένη αύξηση κεφαλαίου.