Skip to main content

Στο εδώλιο και πάλι οι Τούρκοι δημοσιογράφοι για το πραξικόπημα

Στο δικαστήριο θα βρεθούν, για μία ακόμη φορά, οι Τούρκοι δημοσιογράφοι που κατηγορούνται ότι στήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η αμφιλεγόμενη δίκη διάσημων τούρκων δημοσιογράφων που κατηγορούνται ότι σχετίζονται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, επανελήφθη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και η ετυμηγορία αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας.

Η τελευταία φάση της δίκης των αδελφών Αχμέτ και Μεχμέτ Αλτάν, της δημοσιογράφου Ναζλί Ιλιτσάκ και τεσσάρων άλλων προσώπων άρχισε αργά το πρωί, γνωστοποίησε μέσω του Twitter ο ιστότοπος P24 που ειδικεύεται στην ελευθερία του Τύπου.

Εισαγγελέας ζήτησε τον Δεκέμβριο να επιβληθούν ποινές ισόβιας κάθειρξης στους δημοσιογράφους αυτούς που κατηγορούνται από τις τουρκικές αρχές ότι επιχείρησαν «να ανατρέψουν την κυβέρνηση» και να «ανατρέψουν τη συνταγματική τάξη».

Όμως οι υποστηρικτές των δημοσιογράφων απορρίπτουν τις κατηγορίες αυτές, καθώς οι Αλτάν και Ιλιτσάκ κατηγορούνται ότι έστειλαν «υποσυνείδητα μηνύματα» την παραμονή της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η ετυμηγορία στην υπόθεση αυτή είναι πιθανό να ανακοινωθεί μέχρι την Παρασκευή.

Τον περασμένο μήνα τουρκικό δικαστήριο είχε αρνηθεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να απελευθερώσει τον Μεχμέτ Αλτάν παρά το γεγονός ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε εκδώσει διάταγμα στο οποίο αναφερόταν πως ο εγκλεισμός του συνιστά «παραβίαση» των δικαιωμάτων του.

Ηλικίας 65 ετών, ο Μεχμέτ Αλτάν έχει γράψει πολλά βιβλία για την πολιτική. Συνελήφθη τον Σεπτέμβριο 2016 μαζί με τον αδελφό του, τον Αχμέτ, έναν 67χρονο μυθιστοριογράφο και δημοσιογράφο που είχε ιδρύσει την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Taraf.

Η Ιλιτσάκ, μια 73χρονη δημοσιογράφος και συγγραφέας που μέχρι το 2013 εργαζόταν για τη μεγάλη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη Ιουλίου 2016.