Skip to main content

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Έναρξη εργασιών τον Σεπτέμβριο και εγκαίνια από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Εντός του 2023 ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της ανάπλασης.

Το Σεπτέμβριο αρχίζουν οι εργασίες για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά. Ο ομώνυμος δήμος ήδη έστειλε τη σύμβαση για τον λεγόμενο προσυμβατικό έλεγχο και σύμφωνα με τον δήμαρχο, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του καλοκαιριού.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου υπολογίζεται ότι θα υπογραφεί πλέον η οριστική σύμβαση, που θα ανάψει και το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών κατασκευής ενός από τα πιο σημαντικά έργα της Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι απίθανο η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη φετινή ΔΕΘ να συνδυαστεί με την έναρξη των εργασιών στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, καθώς πρόκειται για εμβληματικό έργο για όλη τη Θεσσαλονίκη.

Οι διαδικασίες προχώρησαν γρήγορα, μετά τις περιπέτειες με το διαγωνισμό, αφού από τις αρχές Μαΐου του 2019 είχαμε μειοδότη στον ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για το έργο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά». Η τότε ανάδοχος κοινοπραξία «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ» και «Νατούρα ΑΕ», τελικά απορρίφθηκε και πέρασε σχεδόν ένας χρόνος για να βγει ο νέος ανάδοχος, που είναι η κοινοπραξία «Δυναμική Έργων ΑΕ» – «Τεχνική Ανάπτυξη ΑΤΕΒΕ». Το έργο να είναι προϋπολογισμού 19,6 εκ. ευρώ και να χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μετά τις ενστάσεις που απέρριψε το ΣτΕ (πριν από περίπου δυο μήνες), η ανάδοχος κοινοπραξία κατέθεσε τα δικαιολογητικά και η σύμβαση πήρε το δρόμο της.

Πλέον η σύμβαση είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο και, όπως τόνισε ο κ. Δεμουρτζίδης στη Voria.gr, μέχρι το Σεπτέμβριο τα διαδικαστικά θα ολοκληρωθούν και θα στηθούν τα εργοτάξια για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Οι εργασίες ανάπλασης που θα γίνουν με τη διαθέσιμη χρηματοδότηση περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε υποδομές ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμό, αστικό εξοπλισμό, κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτηρίων, περίφραξη, έξι πύλες εισόδου – εξόδου πεζών, έργα πρασίνου, καθαρισμοί, κοπές δένδρων, πολλές νέες φυτεύσεις (δημιουργία δενδρόκηπου), τρία αναψυκτήρια, διαμορφώσεις χώρων και αποκατάσταση του μεγάλου κτηρίου Α2 με όψη στην οδό Λαγκαδά, όπου θα στεγαστούν τα Μουσεία Εθνικής Αντίστασης και Προσφυγικού Ελληνισμού, αλλά και το νέο Δημαρχείο Παύλου Μελά.

Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ενάμιση χρόνο από το Σεπτέμβριο, δηλαδή εντός του 2023.