Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019
x

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗΣ (VIDS)

Σε επιφυλακή παραμένει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έδωσε μάχη ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Επί ποδός οι αρχές.

Tο μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν πολλές περιοχές στη Σιθωνία Χαλκιδικής, από την επέλαση της «Νεφέλης» το απόγευμα της Τρίτης, ανέδειξε το πρώτο φως της ημέρας.

Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στη Νικήτη Σιθωνίας, η οποία δέχθηκε τεράστιους όγκους νερού. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, παρασύροντας τουλάχιστον δέκα οχήματα και κάδους απορριμμάτων στη θάλασσα. Κάποια, μάλιστα, από τα αυτοκίνητα θάφτηκαν από φερτά υλικά.

Στην περιοχή της Νικήτης παρασύρθηκε από χείμαρρο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, 60 και 68 ετών. Το αυτοκίνητο παρασύρθηκε στη θαλάσσια περιοχή, ενώ οι δύο ηλικιωμένοι ανέβηκαν στην οροφή του αυτοκινήτου και σώθηκαν με τη συνδρομή ιδιωτικού κανό και ιδιώτη δύτη.

Ανάλογη περιπέτεια έζησαν στην ακτή Σαλονικιού και τέσσερις ηλικιωμένοι, των οποίων το αυτοκίνητο παρασύρθηκε λόγω της υψηλής στάθμης του νερού. Τα άτομα απεγκλωβίστηκαν με την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Οι ζημιές είναι εκτεταμένες και σε έργα υποδομής και σε ιδιοκτησίες, όπου επιχειρούν από το εχθές άνδρες του ΠΣ, ενώ μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου απομακρύνουν λάσπες και φερτές ύλες από τους δρόμους.

Στο μεγαλύτερο μέρος του χωριού η υδροδότηση έχει διακοπεί, λόγω ζημιών στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των γεωτρήσεων. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στην Ακτή Σαλονικιού και την Τρανή Αμμούδα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος, γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών και διαβεβαίωσε ότι θα η κανονική υδροδότηση θα γίνει μέσα στις επόμενες ώρες.

Δείτε βίντεο από τις καταστροφές στην παραλία της Νικήτης:

Εκτός από τη Νικήτη, ισχυρό πλήγμα δέχτηκαν οι περιοχές του Αγίου Νικολάου και οι παραθεριστικοί οικισμοί της Τρανής Αμμούδας, του Όρμου Παναγίας και της Ακτής Σαλονικιού.

Ζημιές καταγράφηκαν, εξάλλου, σε περιοχές της Κασσάνδρας, όπως στην Κασσάνδρεια, τη Σίβηρη και τη Νέα Φώκαια, όπου υπερχείλισαν χείμαρροι.

Σύμφωνα με το halkidikifocus.gr, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Σιθωνίας βρίσκονται επί ποδός ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην περιοχή και να αποτυπωθούν οι ζημιές. Σε επιφυλακή παραμένει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έδωσε μάχη ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές ενώ προχώρησε σε άντληση υδάτων από υπόγεια και ισόγεια κτήρια.

«Η κατάσταση έχει εκτονωθεί σε σχέση με χθες ως προς την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων. Σήμερα δεν υπήρξαν κλήσεις για άντληση υδάτων ενώ οι δρόμοι που πλημμύρισαν είναι ανοιχτοί», δήλωσε ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Αρχιπύραρχος Μανώλης Τσολάκης.

Όπως ανακοίνωσε το Πυροσβεστικό Σώμα, στο νομό Χαλκιδικής, στις περιοχές Κασσάνδρα και Σιθωνία δέχθηκε 150 και 90 κλήσεις αντίστοιχα. Στην Κασσάνδρα συγκροτήθηκαν 7 συνεργεία με 14 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και πραγματοποιήθηκαν 30 αντλήσεις υδάτων και μία μεταφορά ατόμου σε ασφαλές σημείο, ενώ στη Σιθωνία συγκροτήθηκαν 14 συνεργεία με 36 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και πραγματοποιήθηκαν 40 αντλήσεις και 4 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

«Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές από την περιοχή της Νικήτης προς τον Άγιο Νικόλαο, την περιοχή του Όρμου Παναγίας, της Τρανής Αμμούδας και έως την ακτή Σαλονικιού», ανέφερε ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης.«Οι καταστροφές αφορούν το οδικό δίκτυο, γέφυρες, βάρκες βγήκαν στο οδόστρωμα, αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα και σε ρέματα ενώ έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα», περιέγραψε ο κ. Στεργιάδης.

Ο ίδιος συνέστησε προσοχή καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και σήμερα.

Μηχανήματα έργου προχωρούν σε αποκατάσταση του οδικού δικτύου, απομακρύνοντας φερτά υλικά και ογκώδη αντικείμενα.

«Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών. Ισχύει η περσινή απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για κήρυξη της περιοχής της Σιθωνίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία ελήφθη ύστερα από τη θεομηνία στο Πόρτο Κουφό τον Ιούλιο του 2017. Έτσι, θα γίνει μόνο επικαιροποίηση της συγκεκριμένης απόφασης προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες», εξήγησε ο κ. Στεργιάδης.

«Προσπαθούμε να εξομαλύνουμε την κατάσταση στην περιοχή που επλήγη από την έντονη βροχόπτωση ενώ προχωρούμε στη σύσταση επιτροπών ώστε άμεσα να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών», τόνισε ο Δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Τζίτζιος.Όπως γνωστοποίησε, σήμερα συγκεντρώνονται οι αιτήσεις ζημιάς στις Δημοτικές Κοινότητες της Νικήτης, του Αγίου Νικολάου και στη Δημοτική Κοινότητα Μεταγγιτσίου, ενώ έχει αποσταλεί προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έγγραφο για την επικαιροποίηση της απόφασης κήρυξης της Σιθωνίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Στη Νικήτη και την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα», σημείωσε ο κ. Τζίτζιος.

Κλειστή είναι η παραλιακή οδός στην Ακτή Σαλονικιού.

Φωτογραφίες - halkidikifocus.gr
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ