Skip to main content

Στο επίκεντρο η επιτάχυνση των φορολογικών υποθέσεων

Η επιτάχυνση έκδοσης αποφάσεων για εκκρεμείς φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις, που «φρενάρουν» την εισροή χρημάτων στο κράτος, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης του υπουργείου Δικαιοσύνης και των δι

Η επιτάχυνση έκδοσης αποφάσεων για εκκρεμείς φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις, που «φρενάρουν» την εισροή χρημάτων στα κρατικά ταμεία, βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπεία των Διοικητικών Δικαστηρίων με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και των διοικητικών δικαστών.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης, που διήρκεσε τέσσερις ώρες τέθηκε στο τραπέζι το θέμα της επίσπευσης έκδοσης των αποφάσεων από όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

Οι διοικητικοί δικαστές ζήτησαν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου το Δημόσιο να μην ασκεί αναιρέσεις σε υποθέσεις που τα νομικά τους ζητήματα έχουν λυθεί με τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας

Πρότειναν επίσης το Δημόσιο να παραιτηθεί επί των εκατοντάδων εκκρεμών υποθέσεων που τα θέματά τους έχουν λυθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, έτσι ώστε να υπάρξει μερική αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου εξέφρασε τη συμφωνία του ως προς το τελευταίο αυτό ζήτημα και δεσμεύτηκε ότι θα έρθει σε συνεννόηση με το συναρμόδιο για το θέμα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο στα δικαστήρια της χώρας.

Επί τάπητος τέθηκε ακόμη η πρόταση των δικαστών να σταματήσει ο δίαυλος μεταφοράς υποθέσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας στα Διοικητικά Δικαστήρια, καθώς τα τελευταία έχουν φορτιστεί με μεγάλο όγκο υποθέσεων.

Το προσεχές διάστημα οι δικαστές θα στείλουν στον υπουργό Δικαιοσύνης τις προτάσεις τους για νομοθετικές βελτιώσεις. Στη σύσκεψη εκτός του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Πεταλωτής, ο γενικός γραμματέας, Νικόλας Κανελλόπουλος, και ο ειδικός γραμματέας, Γιάννης Ιωαννίδης.