Skip to main content

Η Παγκόσμια Τράπεζα ξεκινά το project για το παραλιακό μέτωπο

Η δημοτική αρχή παρουσίασε στους εκπροσώπους της Τράπεζας τα σχέδιά της για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο του δήμου Θεσσαλονίκης και ο τρόπος χρηματοδότησής του βρέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση της διοίκησης του κεντρικού δήμου με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Τετάρτη, στο δημαρχείο, μεταξύ του κλιμακίου της Παγκόσμιας Τράπεζας, που βρίσκεται στην πόλη από την περασμένη εβδομάδα, του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, του αντιδημάρχου Αστικής Ανθεκτικότητας Γιώργου Δημαρέλου καθώς και της προέδρου της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Γιούλης Ρανέλλα και του διευθύνοντα συμβούλου της ΜΑΘ Χρυσόστομου Καλογήρου.

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή παρουσίασε στους εκπροσώπους της Τράπεζας τα σχέδιά της για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου του δήμου Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ των έργων που αναφέρθηκαν στη συνάντηση είναι η πλατεία Ελευθερίας, τα σχέδια για τη δημιουργία μαρινών, η α΄προβλήτα του λιμανιού, η ανάπλαση της λεωφόρου Νίκης, από τον Λευκό Πύργο έως το λιμάνι, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, όπως επίσης και ο τρόπος σύνδεσης των μέσων μεταφοράς - μετρό, λεωφορεία, ποδηλατόδρομοι, θαλάσσια συγκοινωνία.

Το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας άκουσε με προσοχή τα σχέδια του δήμου και αναμένεται να ξεκινήσει να επεξεργάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο, στο οποίο μεταξύ άλλων θα παρουσιάζεται και ο τρόπος χρηματοδότησής του καθώς και τα εργαλεία τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν (είτε παγκόσμια, είτε ευρωπαϊκά, είτε ακόμα και κρατικά κονδύλια). Σημειώνεται ότι τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν εκπονήσει ανάλογα project και σε άλλες χώρες.

Σε επόμενη συνάντηση, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο, θα παρουσιαστεί ένα πρώτο πλάνο, πάνω στο οποίο θα εξειδικευτούν τα σχέδια και οι πηγές χρηματοδότησης, ενώ ο δήμος σχεδιάζει επαφές και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να αναπτυχθεί κοινός βηματισμός για το project.

Παράλληλα, θα διερευνηθεί και το ενδεχόμενο η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή, που εκπροσωπεί 11 δήμους της Θεσσαλονίκης, να διαδραματίσει τον ρόλο του ενδιάμεσου φορέα υλοποίησης του αναπτυξιακού σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκεται στο δήμο Θεσσαλονίκης από τις αρχές Δεκεμβρίου, με στόχο την ολοκλήρωση των προγραμμάτων που ξεκίνησαν το 2016, με τη σύναψη του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο και την Παγκόσμια Τράπεζα, ως ειδικού συνεργάτη των «100 Ανθεκτικών Πόλεων».