Skip to main content

Στο ευρωπαϊκό δίκτυο τηλεσκοπίων ο αστρονομικός σταθμός ΑΠΘ στον Χολομώντα (vid)

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη νέας γενιάς, ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών στην ΕΕ με τη μέθοδο κβαντικής κρυπτογραφίας οπτικών σημάτων

Τα επόμενα βήματα για την ένταξη του Αστρονομικού Σταθμού του ΑΠΘ που βρίσκεται στον Χολομώντα στη Χαλκιδική, στο πρόγραμμα «ScyLight» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) συζήτησαν εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας και αντιπροσωπεία του Οργανισμού, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.  

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη νέας γενιάς, ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη μέθοδο της κβαντικής κρυπτογραφίας οπτικών σημάτων, με την Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα με τρεις σταθμούς, ένας εξ αυτών στον Χολομώντα της Χαλκιδικής.

Η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου υπό την οποίας πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη δήλωσε ότι η ένταξη του Χολωμόντα στο πρόγραμμα «ScyLight» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος θα βάλει τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία στο χάρτη των τηλεσκοπίων που θα συνεργάζονται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό. «Αυτό θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία, θα δώσει μεγάλο κομμάτι έρευνας στα Ακαδημαϊκά ιδρύματα της Βορείου Ελλάδος και θα δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες που ασχολούνται με αυτά τα δεδομένα να έχουν μια πιο άμεση πρόσβαση» τόνισε και επισήμανε ότι στο προσεχές διάστημα θα χρηματοδοτηθεί και θα αναπτυχθεί το τηλεσκόπιο στον Χολομώντα.   



Ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Στράτος Στυλιανίδης τόνισε ότι είναι μια σημαντική ημέρα τόσο για το ΑΠΘ όσο και για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για την ένταξη του Χολομώντα στο δίκτυο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος με τηλεσκόπια για την παρατήρηση του διαστήματος. «Είναι μια σημαντική ημέρα καθώς βάζουμε ένα ακόμη λιθαράκι έτσι ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα η υποδομή να είναι έτοιμη. Αυτό σημαίνει έρευνα, ανάπτυξη στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις τηλεπικοινωνίες, που σημαίνει ότι κρατάμε τα νέα παιδιά και τα καλά μυαλά στη χώρα μας για να δημιουργήσουν εδώ» επισήμανε ο αντιπρύτανης.



Η Χριστίνα Γιαννόππαπα, Σύμβουλος του γγ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε ότι η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια σχεδιάζει τη στρατηγική της βήμα βήμα με το σύνθημα: «Διάστημα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό». Επισήμανε ότι έχουν επιλεγεί τρία τηλεσκόπια στη χώρα, και ήδη την προηγούμενη εβδομάδα στον Χελμό, έγινε η πρώτη σύνδεση με τον δορυφόρο A SAT.



Να σημειωθεί ότι η επιλογή του Χολομώντα στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής δεν είναι τυχαία, καθώς μαζί με άλλα δύο σημεία στην Ελλάδα, ένα στην Κρήτη (Σκίνακα) και ένα στην Πελοπόννησο (Χέλμος), κρίθηκαν ότι είναι τα ιδανικότερα μέρη για την εγκατάσταση των τριών σταθμών που θα συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο των τηλεσκοπίων του ESA.