Skip to main content

Στο ΦΕΚ η απόφαση Αλεξιάδη για τα ανασφάλιστα οχήματα

Υπάρχουν πολύ μικρά χρονικά περιθώρια να ασφαλίσουν οι οδηγοί τα οχήματά τους και να αποφύγουν τα πρόστιμα και τις λοιπές ποινές που προβλέπονται

Στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως αποστέλλεται η απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, για τον εντοπισμό - μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που θα διενεργηθούν από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ - των ανασφάλιστων οχημάτων.

Για τους εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούς που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς ασφαλιστική κάλυψη υπάρχουν πλέον πολύ μικρά χρονικά περιθώρια να ασφαλίσουν τα οχήματά τους και να αποφύγουν έτσι τα πρόστιμα και τις λοιπές ποινές που προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από πέρυσι. Ωστόσο, λόγω των καθυστερήσεων το μέτρο αναβλήθηκε και πλέον η αποστολή των ειδοποιητηρίων προγραμματίζεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Με το που θα παραλάβουν το ειδοποιητήριο, οι οδηγοί θα έχουν χρονικό περιθώριο ολίγων ημερών να ασφαλίσουν το όχημά τους πληρώνοντας εκτός από το ασφάλιστρο και ένα παράβολο των 250 ευρώ. Πώς μπορεί να αποφευχθεί αυτή η επιβάρυνση των 250 ευρώ η οποία ουσιαστικά ισοδυναμεί ακόμη και με διπλασιασμό του ασφαλίστρου; Αν κάποιος σπεύσει «εδώ και τώρα» να καλυφθεί.

Η ασφαλιστική αγορά, έχει ήδη προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Στους οδηγούς, προσφέρονται ολοένα και φθηνότερες λύσεις για την κάλυψη του οχήματος έστω με τις βασικές καλύψεις που προβλέπει ο νόμος ενώ για την ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών «ανθεί» τους τελευταίους μήνες η «on line» ασφάλιση, λύση που επιτρέπει στους οδηγούς να αποκτήσουν το συμβόλαιό τους χωρίς καν να μετακινηθούν από το γραφείο τους.

Οι διασταυρώσεις που θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία και με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, έχει προφανές δημοσιονομικό ενδιαφέρον καθώς ακόμη και στον κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί πρόβλεψη για είσπραξη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσω των παραβόλων και των προστίμων. Όμως, το θέμα δεν έχει μόνο οικονομικό χαρακτήρα. Ένα ατύχημα στο οποίο θα εμπλακεί οδηγός με ανασφάλιστο όχημα μπορεί να καταστρέψει  ολόκληρες οικογένειες κάτι που σημαίνει ότι το ρίσκο της μη ασφάλισης είναι τεράστιο συγκριτικά με το κόστος της ασφάλισης το οποίο –λόγω και των προσφορών που γίνονται αυτό το διάστημα ειδικά μέσω διαδικτύου- μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και στα 13 ευρώ τον μήνα.

Να σημειωθεί ότι βάσει της νομοθεσίας, το παράβολο των 250 ευρώ είναι η ελάχιστη ποινή που προβλέπει η νομοθεσία για όσους εντοπιστούν να έχουν αυτοκίνητο σε κυκλοφορία χωρίς να το έχουν ασφαλίσει. Προβλέπεται επίσης, σε περίπτωση ελέγχου, αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας αλλά και βαρύ χρηματικό πρόστιμο.