Skip to main content

Στο «Φιλόδημος Ι» εντάχθηκε το αποχετευτικό έργο του Μεσημερίου

Το μεγάλο και επιτακτικής ανάγκης έργο, όπως αναφέρει σχετικά ο δήμος Θερμαϊκού εντάχθηκε με συνολικό προϋπολογισμό 4,844 εκατ. ευρώ

Στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» εντάχθηκε το αποχετευτικό έργο του Μεσημερίου με συνολικό προϋπολογισμό 4,844 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο και επιτακτικής ανάγκης έργο, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του δήμου, αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση και βασική προτεραιότητα της σημερινής Δημοτικής αρχής, της οποίας η βούληση, εξαρχής, ήταν να δοθεί σαφές προβάδισμα σε έργα αναβάθμισης των υποδομών, που εγγυώνται την προαγωγή της υγείας των πολιτών, καθώς και τη θωράκιση και προστασία του περιβάλλοντος.

Η εκπόνηση της σχετικής μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και τους συνεργάτες της, σε συνδυασμό με τη λήψη των απαραίτητων αδειοδοτήσεων, ωρίμασαν τις συνθήκες, επιτρέποντας την κατάθεση φακέλου για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. «Κάτι που διεκδίκησε με επιμονή η Διοίκηση, ανταποκρινόμενη στις προσκλήσεις που ανακοινώνονταν, με τις προσπάθειές της να ευοδώνονται μετά τη δίχως χρονοτριβές κατάθεση αιτήματος στην Πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών» αναφέρει ο δήμος και τονίζει πως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων ήταν να συμπεριληφθεί το εν λόγω έργο ανάμεσα στα δεκατρία (13) πρώτα, που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι».

H «Αποχέτευση και Επεξεργασία Λυμάτων Οικισμού Μεσημερίου Δ.Ε. Επανομής Δήμου Θερμαϊκού», συνολικού προϋπολογισμού 4.844.000,00 ευρώ (άνευ ΦΠΑ), είναι έργο πνοής για το Μεσημέρι, συνεχίζει η ανακοίνωση, που αποτελεί το μοναδικό οικισμό ανάμεσα στους οκτώ του δήμου, που στερείται αποχετευτικού δικτύου. Η εξυπηρέτηση του πληθυσμού πραγματοποιείται αποκλειστικά με ιδιωτικούς, παλαιούς και φθαρμένους βόθρους, που δεν είναι σπάνιο να παρουσιάζουν διαρροές, επιβαρύνοντας έντονα το περιβάλλον και υπονομεύοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

«Η υλοποίηση του έργου προβλέπεται να επιλύσει το σοβαρότατο πρόβλημα της έλλειψης σύγχρονου και αξιοπρεπούς αποχετευτικού δικτύου, επιτρέποντας την ολοκληρωμένη και ορθή διαχείριση των αστικών λυμάτων και άρα την αποτροπή των κινδύνων ρύπανσης, μόλυνσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος που εγείρονται, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάθεσης των λυμάτων στους φυσικούς αποδέκτες της περιοχής. Παράλληλα, υπόσχεται πλήρη αναβάθμιση των συνθηκών εξυπηρέτησης και υγιεινής των δημοτών, καθώς και της περιοχής συνολικά, προσφέροντας νέες δυνατότητες ανάπτυξης» επισημαίνει ο δήμος.

Το έργο έρχεται να προστεθεί στο έτερο βαρυσήμαντο έργο για την περιοχή του Μεσημερίου, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1.500.000,00 ευρώ, αυτό της αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων εσωτερικών και εξωτερικών αγωγών ύδρευσης, ενώ εξαιρετικής σημασίας για τον οικισμό αξιολογείται και η πρόσφατη απόφαση ίδρυσης του Ημερήσιου Γυμνασίου Μεσημερίου.

Για τη θετική έκβαση της ένταξης του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ο δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, δήλωσε : «Η ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» του έργου, που για καιρό βρισκόταν σε «κατάσταση αναμονής», είναι επιτέλους γεγονός. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και να αποδώσουμε τα εύσημα στην Τεχνική Υπηρεσία και τους συνεργάτες μας, που με προσήλωση και προσεκτική δουλειά πέτυχαν οι προσπάθειές τους να αποφέρουν καρπούς. Η τοπική κοινωνία μπορεί πλέον να νιώθει βέβαιη ότι, με τα σημαντικά έργα για τα οποία ο δρόμος ανοίγει, ο τόπος τους εξελίσσεται και αναβαθμίζεται» κατέληξε.