Skip to main content

Μέρκελ: Πρόκληση αλλά και προς το συμφέρον μας το ελληνικό πρόγραμμα

Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε πως αύριο θα ψηφιστεί το τελευταίο κομμάτι του ελληνικού προγράμματος, που υπήρξε πρόκληση για την ΕΕ

Αύριο εδώ στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα ψηφίσουμε για το τελευταίο κομμάτι του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε πριν από λίγο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα, όπως και άλλα προγράμματα, υπήρξε μια μεγάλη πρόκληση, αλλά η διάσωση ήταν και προς το συμφέρον της Γερμανίας.

«Το θέμα είναι πρώτα από όλα μια ισχυρή και σταθερή νομισματική ένωση. Αύριο εδώ στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα ψηφίσουμε για το τελευταίο μέρος του προγράμματος για την Ελλάδα. Αυτό το πρόγραμμα υπήρξε για μας μια μεγάλη πρόκληση, όπως και άλλα προγράμματα διάσωσης για χώρες του ευρώ. Αλλά συνολικά μπορούμε να πούμε ότι το ευρώ είναι σήμερα σταθερό, τα προγράμματα έχουν ολοκληρωθεί και οι χώρες έγιναν πιο ανταγωνιστικές και αυτό ήταν ένα μεγάλο κομμάτι δουλειάς και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και προς το δικό μας συμφέρον. Αλλά παραμένει η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση», δήλωσε η Καγκελάριος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας της στην Bundestag ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο θέμα της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος αναφέρθηκε αμέσως μετά ο Αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα λαμβάνει de facto ένα τέταρτο πακέτο στήριξης, κάτι που, όπως είπε, περνάει απαρατήρητο, καθώς το μεταναστευτικό μονοπωλεί την συζήτηση».

«Το μεταναστευτικό κατευθύνει και αυτή την εσωτερική πολιτική συζήτηση και έτσι δεν αντιλαμβανόμαστε καν τι γίνεται στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η Ελλάδα λαμβάνει de facto ένα τέταρτο πακέτο. Αυτό που βλέπουμε ως αλλαγές στο χρέος, έχει τον χαρακτήρα ενός τέταρτου προγράμματος. Συνεχίζει να υπάρχει εποπτεία (monitoring). Δεν το αποκαλείτε έτσι. Επίσης, το ΔΝΤ είναι εκτός. Αυτό είναι μια αλλαγή θέσης», τόνισε ο κ. Λίντνερ.