Skip to main content

Debate 10 υποψηφίων δημάρχων: Τι είπαν για κοινωνική πολιτική-πράσινο

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε οκτώ ερωτήσεις από τέσσερις συνολικά ενότητες,του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης.

Δέκα υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και απάντησαν σε κοινά ερωτήματα, σε ένα ντιμπέιτ που διοργάνωσε το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης και συντόνισαν η δημοσιογράφος της Voria.gr Αλεξία Καλαϊτζή και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της PRAKSIS Θοδωρής Διαμαντόπουλος.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν οι Σπύρος Βούγιας (ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη), Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (Υψίπολις), Κωνσταντίνος Ζέρβας (Ναι στη Θεσσαλονίκη), Μάκης Κυριζίδης (Θεσσαλονίκη Θετικά), Πέτρος Λεκάκης (Θεσσαλονίκη Πρώτη), Θανάσης Μαρίνης (Η πόλη ανάποδα), Ιωάννης Νασιούλας (Νέα αρχή για τη Θεσσαλονίκη), Κατερίνα Νοτοπούλου (Προχωράμε μαζί), Γιώργος Ρακκάς (Μένουμε Θεσσαλονίκη) και Μιχάλης Τρεμόπουλος (Οικολογία – Αλληλεγγύη).

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε οκτώ ερωτήσεις  από τέσσερις συνολικά ενότητες. Σχεδόν κανένας από τους δέκα υποψηφίους δεν κατάφερε να απαντήσει στο χρονικό περιθώριο του 1,5 λεπτού που είχαν στη διάθεσή τους για κάθε ερώτηση.

Οι υποψήφιοι απάντησαν για τις δράσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για την κοινωνική πολιτική για ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες καθώς και για τη σταδιακή απομάκρυνση προσφύγων που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα και τη μείωση της χρηματοδότησης.

Απαντώντας ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι πρώτο μέλημα του συνδυασμού του είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα για τις ευπαθείς ομάδες σε σχέση με τις δομές του δήμου, καθώς όσο περνούν τα χρόνια τόσοι πιο πολλοί χρειάζονται βοήθεια. Για τους πρόσφυγες επισήμανε ότι δεν πρέπει να έχουμε γκετοποίηση και σημείωσε ότι η διατήρηση της χρηματοδότησης για το React είναι σημαντική για την άνετη και βιώσιμη διαβίωσης των προσφύγων.

Η κ. Νοτοπούλου έκανε λόγο για εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα και τόνισε πως είναι ευθύνη του δημάρχου να προνοήσει να ενσωματώσει όλες τις κοινωνικές ομάδες, ενώ πρότεινε τη δημιουργία ενός συμβουλίου μεταναστευτικών κοινοτήτων Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Βούγιας μίλησε για στοχευμένη πολιτική για κάθε κατηγορίας ώστε να βοηθηθούν τα άτομα, ενώ ο κ. Λεκάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα με τους πρόσφυγες που υλοποιεί ο δήμος και το React με τη στέγαση προσφύγων. Όπως ανέφερε θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά το πρόγραμμα σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο.

Από την πλευρά του ο κ. Κυριζίδης τόνισε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για να συνεχιστεί το πρόγραμμα του React για τους πρόσφυγες. Για τις ευπαθείς ομάδες σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία όλων με τον συντονιστή τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ζαρωτιάδης ανέφερε ότι πρέπει μια οργανωμένη πόλη να τους βοηθήσει και να τους ενσωματώσει τους πρόσφυγες.

Ο κ. Τρεμόπουλος τόνισε ότι κατέθεσαν για τους τρόπους ομαλής ένταξης των προσφύγων.

Ο κ. Μαρίνης τόνισε ότι το δικαίωμα της στέγης είναι πανανθρώπινο, ανεξαρτήτως χρώματος και καταγωγής, ο κ. Νασιούλας ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η κοινωνική πολιτική, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνική ένταξη οποιουδήποτε αν δεν υπάρχει χώρα», ενώ ο κ. Ρακκάς μίλησε για την απουσία πρόληψης για τη συνέχεια του προγράμματος React.

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν μεταξύ άλλων να απαντήσουν για το πράσινο και τις παιδικές χαρές.

Η κ. Νοτοπούλου μίλησε για μια διαδημοτική συνεργασία ώστε να αποκτήσει μητροπολιτικό χαρακτήρα και οι τεράστιοι χώροι πρασίνου να αξιοποιηθούν.

Ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει από τη μια καλή ποιότητα πρασίνου και παράλληλα να γίνει ότι είναι δυνατό για την ανάπλαση της ΔΕΘ, ώστε να δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο.

Ο κ. Λεκάκης μίλησε για τους τρόπους να πρασινίσουν οι αυλές των σχολείων αλλά και για την ανάπλαση της ΔΕΘ ώστε να γίνει ένα μητροπολιτικό πάρκο, ενώ ο κ. Κυριζίδης τόνισε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να φυτεύσει και να συντηρήσει τα δέντρα και μίλησε για υιοθεσία δενδροδόχων από δημότες.

Ο κ. Βούγιας μίλησε για την ανάκτηση του δημόσιου χώρου με αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις και όχι τραπεζοδομήσεις, ενώ ο κ. Ζαρωτιάδης έκανε λόγο για πράσινη Θεσσαλονίκη, με προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται μέσα στο πρόγραμμά του.

Για ελάχιστους χώρους πρασίνου στην πόλη έκανε λόγο ο κ. Μαρίνης και πρότεινε για τη ΔΕΘ για την αντικατάσταση της ΔΕΘ ώστε να γίνει ένα πάρκο πρασίνου. Ο κ. Νασιούλας μίλησε για την ενοποίηση των χώρων πρασίνου με το υπεραστικό δάσος, ενώ ο κ. Ρακκάς ανέφερε ότι οι ελεύθεροι χώροι δεν πρόκειται να ακμάσουν εφόσον υπάρχει η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων και ο κ. Τρεμόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν 2.000 κομμένα δέντρα και έκανε λόγο για μια μαζική φύτευση σε όλες τις περιοχές.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσαν οι υποψήφιοι για το θέμα του εθελοντισμού, με τους περισσότερους να προτείνουν έναν χώρο φιλοξενίας των εθελοντικών οργανώσεων.

Συνολικά οι υποψήφιοι απάντησαν για τον εθελοντισμό και την κοινωνία των πολιτών, τη νεολαία, την κοινωνική πολιτική για ευπαθείς - ευάλωτες ομάδες καθώς και τον δημόσιο χώρο, τη βιώσιμη κινητικότητα και την προσβασιμότητα.