Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022
x

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΡΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΙ ΛΟΓΩ ΚΑΛΑΦΑΤΗ

Χωρίς γκρίνιες η φετινή συνάντηση πρωθυπουργού - βουλευτών Θεσσαλονίκης. Ούτε τα ατυχήματα δεν κρατούν τον Τζιτζικώστα. Τα σχόλια για τον Δημητριάδη.

-Στις επιτυχίες του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη, πιστώνεται η κοινή παρουσία στο ίδιο τραπέζι των εκπροσώπων του ΠΑΟΚ και του Άρη, παραμονές μάλιστα του ντέρμπι στο Χαριλάου απόψε. Οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων, που κοινό τους ζήτημα είναι τα νέα τους γήπεδα, συνάντησαν μαζί τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναγκαστικά, καθώς το πρόγραμμα της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη συρρικνώθηκε για να τους χωρέσει όλους, δεδομένων των πολλών καθυστερήσεων. Ο οικοδεσπότης Σταύρος Καλαφάτης έπεισε και τις δυο πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ταυτόχρονα και μάλιστα στο τέλος όλοι έφυγαν ικανοποιημένοι. Οι αναπλάσεις σε Τούμπα και Χαριλάου θα γίνουν με πόρους της Πολιτείας (ΕΣΠΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), όπως και οι μελέτες και τα συνοδευτικά έργα. Στον ΠΑΟΚ έχουν προχωρήσει τα πράγματα και πλέον έχουν και εικόνα της νέας Τούμπας στα χέρια τους (μακέτες). Στον Άρη επίσης προχώρησε η ανταλλαγή των οικοπέδων και προχωρά το πρότζεκτ με τη μέθοδο της διπλής ανάπλασης, όπως έγινε και με το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Άρα στο άτυπο ματσάκι της Πέμπτης είχαμε ισοπαλία, στο τυπικό αποψινό;

-Πάντως στις φετινές συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους φορείς και την κομματική στη Θεσσαλονίκη δεν είχαμε τα περσινά παράπονα. Κύλησαν όλα ήσυχα και χωρίς αναταραχές, ούτε με γκρίνιες και μπηχτές. Ούτε για υποεκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης στην κυβέρνηση ακούσαμε, ούτε για άλλα ζητήματα είχαμε μουρμούρα. Κάτι το γεγονός ότι αποδέχτηκαν πια ότι δεν είναι οι περισσότεροι στις επιλογές Μητσοτάκη για την κυβέρνηση, κάτι το γεγονός ότι ήδη είχε δυο πολιτικά αγκάθια ο πρωθυπουργός να διαχειριστεί (παρακολουθήσεις, ομιλία Κώστα Καραμανλή στην Κρήτη), κάτι το δεδομένο ότι η φετινή ΔΕΘ είναι η τελευταία πριν τις εθνικές εκλογές, κανείς δεν είχε όρεξη να ανοίξει θεματάκια... Οπότε το κλίμα ενωτικό.

-Ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ πάντως την προηγούμενη Πέμπτη μετακινήθηκε από το ΥΜΑΘ στη Μιχαήλ Καλού και στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, όπου ο πρόεδρος, Ζήσης Ιωακείμοβιτς, είχε συγκαλέσει συνεδρίαση του οργάνου με τη διευρυμένη σύνθεσή του. Παρουσία μάλιστα των κ.κ. Μαρινάκη, Μπρατάκου και Κονταδάκη, αλλά και όλων των τοπικών βουλευτών Α' και Β' Θεσσαλονίκης. Μαθαίνουμε ότι συζητήθηκε η κομματική κινητοποίηση για τις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 86η ΔΕΘ, δεδομένου ότι μιλάμε για προεκλογική περίοδο. Στόχος στο σύνολό τους οι εκδηλώσεις να έχουν πολυπληθή παρουσία, να περάσουν μηνύματα στην τοπική κοινωνία και να κρατήσουν τα στελέχη σε εγρήγορση εν όψει εκλογών.

-Παρών έστω και διαδικτυακά σε όλες τις συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ακόμη αναρρώνει από το ατύχημα που είχε μέσα στον Αύγουστο. Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας μαθαίνουμε ότι έκανε συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε όλες τις συζητήσεις και ειδικά σε εκείνες που αφορούν στις υποδομές, ενώ ανέλυσε στον κ. Μητσοτάκη τα αιτήματα της Περιφέρειας για τα έργα υποδομής που σχεδιάζονται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ παρέδωσε και αναλυτικό υπόμνημα στον πρωθυπουργό, με νέα έργα και συγκεκριμένους προϋπολογισμούς.

-Για την κενή θέση του Γρηγόρη Δημητριάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν στα πηγαδάκια που στήθηκαν στο ΥΜΑΘ ότι είναι μια περίοδος προσαρμογής, αλλά δεν υπάρχει αποσυντονισμός. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποίησαν φράσεις όπως "η φύση συνηθίζει να καλύπτει τα κενά" και "το μοναστήρι να είναι καλά"... Όλοι πάντως παραδέχονταν ότι ο ρόλος Δημητριάδη ήταν πολύ σημαντικός και με πολύ αυξημένες και πολυεπίπεδες ευθύνες, άρα και η αντικατάστασή του δύσκολη... Εκτίμηση των ίδιων στελεχών είναι επίσης ότι το θέμα των παρακολουθήσεων θα έχει κλείσει νωρίτερα από τις εθνικές εκλογές και πως η χώρα δεν πρόκειται να πάει σε εκλογές με αυτό το ζήτημα στην πολιτική ατζέντα. Ίδωμεν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ