Skip to main content

Στο Κάιρο εκτάκτως ο Δένδιας - Προς συμφωνία για ΑΟΖ με Αίγυπτο

Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών - Απομένουν τρία σημεία.

Στην υπογραφή συμφωνίας με τις αιγυπτιακές αρχές για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ώρες η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί από την Ελευσίνα στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Είχε προηγηθεί ολονύχτιο παζάρι και το πρωί απέμεναν ελάχιστες εκκρεμότητες.

Η αιγυπτιακή ιστοσελίδα Sada Elbalad αναφέρει ότι «η Αθήνα προσπαθεί να κινητοποιήσει τη διεθνή υποστήριξη προκειμένου να σταματήσει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας στην περιοχή, ειδικά μετά τον αμφιλεγόμενο χάρτη με τη Λιβύη και την ανακοίνωση για διεξαγωγή δραστηριοτήτων για εντοπισμό φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ έχουν συμφωνηθεί όλες οι πτυχές της συμφωνίας και απομένουν τρία λεπτά σημεία τα οποία δεν μπορούσαν να επιλυθούν παρά μόνο δια ζώσης, γι' αυτό και ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Αίγυπτο όπου θα τα διαπραγματευθεί.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες τα Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, οι δύο υπουργοί θα παραχωρήσουν το απόγευμα συνέντευξη τύπου, μετά το πέρας της διμερούς συνάντησης, συνέντευξη η οποία λόγω και του αιφνίδιου χαρακτήρα της συνάντησης, έχει ήδη κεντρίσει το διπλωματικό ενδιαφέρον διεθνώς.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο πλευρές διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στα μέσα Ιουνίου στο Κάιρο προκειμένου να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Σκοπός της ελληνικής πλευράς να ακυρωθεί στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με την οποία ρυθμίστηκε μια εκκρεμότητα 43 ετών με την υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και δη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στις δύο χώρες. Πρακτικά, στις 9 Ιουνίου υπεγράφη η επέκταση της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα του 1977, στη θαλάσσια στήλη ύδατος από τον βυθό έως την επιφάνεια του Ιονίου πελάγους.

Με την κίνηση αυτή αποστέλλεται ένα σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα για τη διπλωματική θέση της Ελλάδας, αλλά και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει με βάση τη διεθνή νομιμότητα.