Skip to main content

Στο ΚΕΑΟ και τα χρέη κάτω των 5.000 ευρώ προς ασφαλιστικά Ταμεία

Το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να αυξήσει έσοδα πιέζοντας και για την καταβολή των μικρών ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 5.000 ευρώ.

Ακόμα και μικρά ποσά (κάτω των 5.000 ευρώ) για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία βάζει στο στόχαστρο το υπουργείο Εργασίας. Ετσι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία κύριας ασφάλισης τα οποία βρίσκονται κάτω από τα 5.000 ευρώ περνάνε πλέον στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα το ΚΕΑΟ αναλάμβανε χρέη άνω των 5.000 ευρώ, ανά περίπτωση, από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Συμφωνα με σχετική απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, οι οποίες, κατά την έκδοση σχετικής απόφασης, δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργού ρύθμισης.

Πάντως το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει, όπως γράφουν τα Νέα, ότι η διαβίβαση των ασφαλιστικών οφειλών κάτω των 5.000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων και ούτε αλλάζει κάτι σχετικά με αυτή.

Σημειωνεται ότι πάνω από 630.000 είναι οι οφειλέτες προς τα Ταμεία (ανεξαρτήτως ύψους οφειλής), ενώ γύρω στους 315.000 οφειλέτες ήταν ενταγμένοι μέχρι τέλος του 2016 στο ΚΕΑΟ για χρέη κάτω από 5.000 ευρώ.

Ειδικότερα το συνολικό χρέος που έχει εγγραφεί στα μητρώα του ΚΕΑΟ φτάνει τα 17,5 δισ. ευρώ από περίπου 315.000 οφειλέτες. Το ποσό των 3,4 δισ. ευρώ από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χρωστούν μόλις 1.160 οφειλέτες, με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας.