Παρασκευή 27 Μαΐου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ

Υπερβάσεις των ορίων συναγερμού. Συστάσεις από την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης. Τα τζάκια και η άπνοια έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

«Κόκκινο» χτύπησαν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και ιδιαίτερα τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης χτες. Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ξεπέρασαν τα όρια επιφυλακής κατά μέσο όρο κι έτσι η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση συστάσεων και όχι επιβολής έκτακτων μέτρων.

Οι σταθμοί μέτρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Κορδελιό και στην Εγνατία με Αγίας Σοφίας έδειξαν υπερβάσεις των ορίων έστω και οριακά (101 μg/κ.μ.) κι έτσι βγήκε η εξής προειδοποίηση:

«Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση − δραστηριότητα και τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό: κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό».

Οι αρμόδιοι του δικτύου σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισήμαναν πως η αύξηση των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων οφείλεται κυρίως στις πολλές καύσεις τζακιών και άλλων μέσων θέρμανσης, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν (άπνοια).

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που καταγράφεται και από το δημοτικό δίκτυο μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το σχετικό ημερήσιο δελτίο τιμών, η χτεσινή μέση ημερήσια τιμή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν στο όριο της επιβολής έκτακτων μέτρων (110 μg/κ.μ.).

Και για σήμερα, οι αρμόδιοι θεωρούν ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, αν και πρέπει να μετρηθούν οι συγκεντρώσεις σε όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου κι όχι στιγμιαίως για να έχουν σαφή εικόνα.




A+
A-







ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ