Skip to main content

Στο κόκκινο πολλές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος και όχι μόνο

Αφοι Μεσοχωρίτης, Ζελιαλίδης ΑΕΒΕΚ, ΣΑΟΣ, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες είναι μερικές από τις εταιρίες που εντάχθηκαν στο άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού νόμου.
Στα πρόθυρα χρεοκοπίας οδηγήθηκαν πολλές επιχειρήσεις την τελευταία διετία είτε λόγω της οικονομικής κρίσης είτε λόγω κακής διαχείρισης, επιτείνοντας την κατάσταση η παγκόσμια αρνητική συγκυρία. Στην αξιοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου και στη διαδικασία διάσωσής τους, λόγω υπερχρέωσης εντάχθηκαν αρκετές εταιρίες της Βορείου Ελλάδος και όχι μόνο. Στον κατασκευαστικό κλάδο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρία Αφοί Μεσοχωρίτης που εντάχθηκε στο άρθρο 99 λόγω χρεών που άγγιζαν τα 16 εκατ. ευρώ, αλλά και η Θεμελιοδομή που είχε ενταχθεί στις ρυθμίσεις του παλαιού πτωχευτικού νόμου στο άρθρο 44. Τα χρέη της Θεμελιοδομής σήμερα  ανέρχονται κοντά στα 120 εκατ. ευρώ και επιδιώκει να εξυγιανθεί μέσω αναζήτησης στρατηγικών επενδυτών και ανάληψης υπεργολαβιών. Οι δυο κραταίες κατασκευαστικές εταιρίες της Θεσσαλονίκης κατά το παρελθόν  αποδυναμώθηκαν και βρίσκονται πλέον σε διαδικασία διάσωσης των εταιριών υπό την επιτήρηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η ακτοπλοϊκή εταιρία ΣΑΟΣ του κ. Φώτη Μανούση, ο άλλοτε «ισχυρός άνδρας» των επιδοτήσεων για τις άγονες γραμμές οφείλει σε εργαζόμενους, προμηθευτές, σε ΝΑΤ και τράπεζες πολλά, ώστε αναγκάστηκε να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού νόμου. Η παρακμή για την ΣΑΟΣ άρχισε με το «σκάνδαλο Παυλίδη» και κορυφώθηκε με την απώλεια επιδοτούμενων γραμμών που της κατακυρώνονταν στους διαγωνισμούς τα τελευταία χρόνια.
Οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες  είναι και αυτή μια εταιρία που προσφάτως εντάχθηκε στο άρθρο 99, καθώς είχε  ζημιές 24,2 εκατ. ευρώ τις οποίες πλέον δεν μπορούσε να διαχειριστεί και να εξυγιάνει την εταιρία.

Η κρεατοβιομηχανία Ζελιαλίδης ΑΕΒΕΚ με έδρα της τη Θεσσαλονίκης και με μια δυναμική αλυσίδα κρεοπωλείων, ακολούθησε το μοντέλο εξυγίανσης και διάσωσης της εταιρίας μέσω του νέου πτωχευτικού νόμου. Η «σανίδα σωτηρίας»  προσφέρθηκε από το 60% των πιστωτών του, τραπεζών και ιδιωτών για τα χρέη των 28εκατ. ευρώ που είχε συσσωρεύσει η κρεατοβιομηχανία Ζελιαλίδης ΑΕΒΕΚ, η οποία εντάχθηκε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Οι τράπεζες θα «παγώσουν» για δυο χρόνια  τα χρέη της επιχείρισης προς αυτές που ανέρχονται σε 15εκατ. ευρώ, ενώ στους ιδιώτες, που χρωστά 7εκατ. ευρώ  θα καταβληθεί σε δυο χρόνια το 20% των οφειλών και στα επόμενα 3 χρόνια το 30%. Στη συμφωνία συνδιαλλαγής μετέχουν οι τράπεζες Πειραιώς, Proton, Μillennium, Πανελλήνια, Γενική Τράπεζα και για το leasing Μarfin, Εμπορική και Πειραιώς. Βεβαίως η επιχείρηση επιβαρύνεται και με οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά συνεχίζει την αναπτυξιακή της προσπάθεια, προκειμένου να διασωθεί και να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο και μείνουν χωρίς εργασία 150 εργαζόμενοι.
 
Αρκετές ακόμη είναι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχερή θέση και έχουν ενταχθεί ή ετοιμάζονται να οδηγηθούν στις ρυθμίσεις του νέου πτωχευτικού νόμου, που δίνει την ευκαιρία ανάκαμψης των εταιριών, αποφεύγοντας το «λουκέτο», που είναι η πιο τραγική κατάληξη μιας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Συγκεκριμένα στον τομέα νέας τεχνολογίας  στο «κόκκινο» είναι η Αltec Τelecoms, Μicroland, Lannet και Τeledome. Ο κλάδος της κλωστουφαντουργίας επίσης έχει αρκετές εταιρίες προβληματικές που βρίσκονται σε χείλος του γκρεμού, όπως η Οττο Εβρος που ανακοίνωσε ότι κλείνει, ενώ η Ενωμένη Κλωστουφαντουργία πιέζει το ελληνικό δημόσιο να δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα της, να χρηματοδοτήσει ή να ασκήσει πίεση στις τράπεζες να διαθέσουν κεφάλαια κίνησης. Η Ενωμένη Κλωστουφαντουργία  αποτελεί το διάδοχο εταιρικό σχήμα των κλωστουφαντουργικών  εταιριών του πρώην ομίλου Λαναρά. Δυστυχώς το επιχειρείν χαρακτηρίζεται από ποικίλες ταλαντώσεις και παρομοιάζεται σαν το καρδιογράφημα, το οποίο αν γίνει ευθεία η γραμμή του παλμογράφου τότε έφθασε και το τέλος. Ωστόσο ο νέος πτωχευτικός νόμος δίνει μια ακόμη ευκαιρία αν υπάρχουν οι προυποθέσεις.