Skip to main content

Στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια του Κόλπου

Μεγάλη πτώση, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στις αγορές του Ντουμπάι (-5,61%) και Αμπού Ντάμπι (-3,57%), ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι χρηματαγορές του Κατάρ (-8,3%) και του Κουβέιτ (-2,7%
Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα χρηματιστήρια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), παρασύροντας στο «κόκκινο» και τις  κεφαλαιαγορές του Κατάρ και του Κουβέιτ, πρώτη ημέρα της έναρξης των συναλλαγών στις δύο χώρες του Κόλπου, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών δυσκολιών του Ντουμπάι.

Στα ΗΑΕ, με απώλειες της τάξης του 5,61% ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο Ντουμπάι, ενώ με πτώση 3,57% έκλεισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Αμπού Ντάμπι.

Ο δείκτης DSM του χρηματιστηρίου Κατάρ υποχώρησε κατά 8,3%, με απώλειες 595 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 6.598,17 μονάδες, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 7.000 μονάδων.

Ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Κουβέιτ υποχώρησε κατά 2,7%, με απώλειες 188 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 6.745,70 μονάδες.

«Διαφορετικές οντότητες η κυβέρνηση του Ντουμπάι και η Dubai World»


«Είναι λάθος να θεωρούνται ένα η Dubai World και η κυβέρνηση του Ντουμπάι», τόνισε ο εμίρης του Ντουμπάι και αντιπρόεδρος των ΗΑΕ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τότε που ξέσπασε η κρίση για την αποπληρωμή του χρέους της εταιρίας, ύψους 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, ερωτηθείς για την κρίση που προκλήθηκε στις τοπικές και διεθνείς χρηματαγορές, ο σεΐχης Μοχάμεντ απάντησε ότι «είμαστε ισχυροί και αντέχουμε».

Εξάλλου, η κυβέρνηση του Ντουμπάι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν εγγυάται για το χρέος της κοινοπραξίας της, ενώ η κοινοπραξία Dubai World ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα προσεχή αναδιάρθρωση ορισμένων θυγατρικών της εταιριών (μεταξύ τους και ο κολοσσός στην αγορά ακινήτων Nakheel), η οποία μπορεί να συμπεριλάβει την πώληση περιουσιακών στοιχείων.