Skip to main content

Στο... Λένινγκραντ η υπογραφή για τον αγωγό, λέει ο Λαφαζάνης

Την υπογραφή Μνημονίου κατανόησης για τον αγωγό Turkish Stream, προανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος

Την υπογραφή Μνημονίου κατανόησης για τον αγωγό Turkish Stream, προανήγγειλε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο θα συναφθεί στο «Λένινγκραντ», όπως, δηλαδή, ονομαζόταν παλαιότερα η πόλη της Αγίας Πετρούπολης, πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Όπως ανέφερε σχετικά ο υπουργός, «Αγία Πετρούπολη, Λένινγκραντ, πείτε το όπως θέλετε. Καμιά φορά οι λαοί διαμορφώνουν τοπωνύμια που παραμένουν ανεξάρτητα από τις ονομασίες που δίνει η κυβέρνηση».

«Πιθανολογείται ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί από τον πρωθυπουργό στην Αγία Πετρούπολη», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, στο πλαίσιο της συζήτησης του άρθρου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια που αναφέρεται στην δημιουργία Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ΔΕπ.Ε.Ε.π. να αποτελέσει το «όχημα» για την ελληνική συμμετοχή στον αγωγό Turkish Stream, αλλά και η εταιρεία που θα υποδεχτεί τα δισεκατομμύρια της οικονομικής βοήθειας που αναμένει ο κ. Λαφαζάνης ότι θα χορηγηθούν στην Ελλάδα από τη Ρωσία μόλις εγκριθεί η αδειοδότηση του έργου.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ, «πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα από την μεταπολίτευση κόστους άνω των 2 δισ. που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο, θα δημιουργήσει μεγάλη κίνηση κεφαλαίων και θέσεις εργασίας».

«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο φυσικού αερίου. Υπάρχει κινητικότητα στις επενδύσεις ενέργειας στη χώρα. Η ενέργεια μπορεί να γίνει όχημα για έξοδο από την κρίση», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε πως η κατασκευή του αγωγού ΤΑΠ προχωρεί, ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις για διέλευση κι άλλων αγωγών, από το Ιράν και το Τουρκμενιστάν.