Skip to main content

Στο μικροσκόπιο η περιουσία των Ταμείων

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου που θα σημάνει την έναρξη της αξιοποίησης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου που θα σημάνει την έναρξη της αξιοποίησης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων.  Σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, πρώτο μέλημα είναι να καλύψουν τα Ταμεία τις ανάγκες στέγασης. Όσα ακίνητα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν είτε θα ανταλλαγούν είτε θα πουληθούν.  Πλέον, οι διοικήσεις των ταμείων θα προχωρούν σε διαγωνισμούς και θα υπογράφουν συμβάσεις με εταιρίες ή κοινοπραξίες εταιριών, οι οποίες θα μπορούν να προβούν σε σειρά έργων και εργασιών, όπως μελέτες, προγράμματα στέγασης, αγοραπωλησίες, αποτυπώσεις οικοπέδων και κτιρίων, σύνολο ή μέρος εργασιών διαχείρισης της περιουσίας ή εκτέλεση έργων συντήρησης.

Η «προίκα» των Ταμείων άγγιζε στο τέλος του 2009 τα 32 δισ. ευρώ, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος παραμένει εγκλωβισμένο (σε μετοχές, δομημένα ομόλογα κ.ά.) και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή τα Ταμεία δεν μπορούν να σπάσουν πριν από τη λήξη τους ούτε τα κρατικά ομόλογα, καθώς σε περίπτωση ρευστοποίησης οι απώλειες θα είναι της τάξης του 20% με 25%. Tα ετήσια έσοδα όλων των Ταμείων από κτίρια-οικόπεδα ανέρχονται σε μόλις 29,5 εκατ. ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων των 68 φορέων κοινωνικής ασφάλισης έχει υπολογιστεί σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Το όφελος από τις προωθούμενες αλλαγές -που θα αφορούν τόσο στην κινητή όσο και στην ακίνητη περιουσία των Ταμείων- θα είναι περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Αναλυτικά στην εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, θα προβλέπονται τα ακόλουθα:

  1. Η δημιουργία ενός «κουμπαρά» 22 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον οποίο θα... μεταφερθούν ομόλογα, έντοκα γραμμάτια κ.ά. Σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος «φυλάσσονται» περίπου 13 με 14 δισεκατομμύρια, ενώ την ευθύνη για τα υπόλοιπα χρήματα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Με βάση τον σχεδιασμό το ποσό που θα παίρνουν κάθε χρόνο τα Ταμεία θα είναι με βάση τις αποδόσεις του κοινού κεφαλαίου (δηλαδή 3.5%). Σε περίπτωση που οι αποδόσεις πάνε καλύτερα το ποσό αυτό μπορεί να αυξάνεται.
  2. Η διαχείριση από την ΑΕΔΑΚ όλων των αμοιβαίων κεφαλαίων, ώστε να μην υπάρχουν αμφιλεγόμενες αποφάσεις από τις διοικήσεις. Επιπλέον η ΑΕΔΑΚ θα συμβουλεύει και για τις μετοχές τα ασφαλιστικά ταμεία.
  3. Η «εποπτεία» των ακινήτων από την ΕΔΕΚΤ (είναι η εταιρία διαχείρισης της περιουσίας αρχικά του ΤΑΠ- ΟΤΕ που στη συνέχεια πέρασε στο ΙΚΑ). Η ΕΔΕΚΤ θα πιστοποιεί τους συμβούλους σε κάθε Ταμείο, οι οποίοι θα παίρνουν τις αποφάσεις για τα ακίνητα (π.χ. ενοικίαση, πώληση).