Skip to main content

Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας και δεύτερος ηθοποιός - Καταθέτει ο Μπιμπίλας

Στην Εισαγγελία καταθέτει σήμερα ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών - Έρευνες για τις καταγγελίες εις βάρος και δεύτερου πασίγνωστου ηθοποιού.

Και σε έναν δεύτερο πασίγνωστο ηθοποιό στρέφονται οι εισαγγελικές έρευνες για καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης, θέτοντας τις τελευταίες ημέρες την Εισαγγελία σε ύψιστη ετοιμότητα, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος τα καταγγελλόμενα, καθώς όλο και περισσότερα θύματα αποφασίζουν να μιλήσουν και να περιγράψουν βαριές εγκληματικές συμπεριφορές που υπέστησαν με βία και χωρίς συναίνεση.

Η καταγγελία συναδέλφου του, ότι την έκλεισε μέσα στο αυτοκίνητό του αναγκάζοντάς την σε σεξουαλική συμμετοχή με βία και χωρίς καμία συναίνεσή της, αξιολογείται από τις εισαγγελικές αρχές ως απόπειρα βιασμού, αδίκημα που επίσης δεν έχει παραγραφεί και αναμένεται να προκαλέσει σύντομα δικαστικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, σήμερα στις 11 έχει κληθεί στην Εισαγγελία ο Σπύρος Μπιμπίλας, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, προκειμένου να καταθέσει όσα σοβαρά στοιχεία έχει για εγκληματικές πράξεις που δεν έχουν παραγραφεί και μπορούν να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη.

Μάλιστα η μαρτυρία του Σπύρου Μπιμπίλα θεωρείται σημαντική, καθώς αναμένεται να ανοίξει έναν νέο κύκλο ερευνών.

Πάντως την ερχόμενη εβδομάδα και με δεδομένη την κατάθεση του Σπύρου Μπιμπίλα, όλα δείχνουν πως η εισαγγελική έρευνα, που ξεκίνησε με τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, θα κλιμακωθεί και πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές κάνουν λόγο για τσουνάμι καταγγελιών που θα αφορούν και χώρους πέραν του θεάτρου. Ωστόσο, στο σύνολο των όσων καταγγέλλονται η Εισαγγελία έχει αποφασίσει να ξεσκαρτάρει από την αρχή εκείνες που δεν έχουν παραγραφεί και αφορούν σοβαρά αδικήματα. Τις υπόλοιπες, που έχουν κι αυτές την αξία τους, θα διαχειριστούν πλην της Δικαιοσύνης πειθαρχικά συμβούλια, η κοινωνία που θα κληθεί να τοποθετηθεί απομονώνοντας τους δράστες και η αυτονόητη κοινωνική καταδίκη.

Οι ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτήθηκαν και από τη μήνυση που κατατέθηκε την Παρασκευή, με την οποία καταγγέλθηκε βιασμός ανηλίκου, όταν ήταν 14 χρόνων, το 2010, από τον Δ. Λιγνάδη, καθώς τα αδικήματά του δεν έχουν παραγραφεί.

Η καταγγελία που έδωσε νέα τροπή στις εισαγγελικές έρευνες έγινε από ενήλικο άνδρα (σήμερα) που ζει στη Σουηδία και αποφάσισε να μιλήσει για τον βιασμό του, όταν ήταν ανήλικος, στο σπίτι του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και στην περιοχή του Μεταξουργείου.

Παράλληλα, άλλες μαρτυρίες που βρίσκονται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου, ο οποίος έχει τον φάκελο για το λεγόμενο ελληνικό #MeToo, διευρύνουν τον αριθμό των θυμάτων που καταγγέλλουν βιασμό τους από τον συγκεκριμένο θεατράνθρωπο όταν ήταν ανήλικοι, ενώ η Εισαγγελία βρίσκεται σε επικοινωνία σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» και με άλλα άτομα που έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να μιλήσουν για ανάλογες κακοποιήσεις από το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Η αύξηση του αριθμού των καταγγελιών, η βαρύτητά τους και η επαναληπτικότητά τους εκτιμώνται ως σημαντικά στοιχεία από τις εισαγγελικές αρχές, που επιχειρούν με σοβαρότητα να κινηθούν επικεντρώνοντας κυρίως στις περιπτώσεις σεξουαλικών κακοποιήσεων, όπως απόπειρες βιασμών και βιασμούς κι όχι άλλες, που μπορεί να διαθέτουν τεράστια ηθική απαξία, όμως ποινικά κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα αξιολόγησης, για παράδειγμα καταγγελίες για λεκτική βία, εργασιακούς εκφοβισμούς και λοιπά.

Σε κάθε περίπτωση, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου κινείται με μεθοδικότητα ως προς τις έρευνες για να μη χαθεί η «μπάλα» μέσα στον κυκεώνα τόσων καταγγελιών, που αυξάνονται καθημερινά, καταδεικνύοντας ότι το πρόβλημα είναι δυστυχώς μεγαλύτερο από όσο αρχικά είχε φανεί.

Πηγή: Καθημερινή