Skip to main content

Στο Moonlight το Όσκαρ καλύτερης ταινίας μετά από πρωτοφανή γκάφα(vid)

Η τελετή απονομής των Όσκαρ θα μείνει αξέχαστη για την μεγάλη γκάφα του Γουόρεν Μπίτι, να ανακοινώσει λάθος ταινία για το Όσκαρ.

Το «Moonlight», βασισμένο στο θεατρικό έργο «In moonlight black boys look blue» του Ταρέλ Άλβιν ΜακΚρέινι, απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, στην 89η τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα Δευτέρας).

Μία απίστευτη ανατροπή

Ωστόσο η 89η απονομή των βραβείων Όσκαρ θα μείνει στην ιστορία ως αυτή που ο Γουόρεν Μπίτι διάβασε λάθος τον νικητή του βραβείου της σπουδαιότερης κατηγορίας, στο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ο 79χρονος ηθοποιός, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή μαζί με την Φέι Ντάναγουεϊ για την απονομή του βραβείου, άνοιξε τον φάκελο και βρήκε λάθος πληροφορία ή μπερδεύτηκε.

Το λάθος ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλο καθώς οι συντελεστές του «La La Land» είχαν ήδη ανέβει στη σκηνή και είχαν βγάλει λόγο, και στη συνέχεια αναγκάστηκαν να κατέβουν.

Συγκεκριμένα οι δύο παραγωγοί του μιούζικαλ, το οποίο εθεωρείτο το μεγάλο φαβορί εδώ και εβδομάδες ευχαριστούσαν την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για την τιμή, όταν ένας από αυτούς αντιλήφθηκε το λάθος ενώπιον εκατοντάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών σε μια βραδιά που μεταδιδόταν απευθείας παγκοσμίως, οπότε και ανακοίνωσε ότι ο σωστός νικητής του μεγαλύτερου βραβείου ήταν η ταινία «Μoonlight».

Μια διαχρονική ιστορία ανθρώπινης επαφής και αυτογνωσίας

Στο βραβευμένο με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας «Moonlight», οι Μαχερσάλα Άλι, Ναόμι Χάρις, Σαρίφ Ερπ, Τζανέλ Μονέ, Ντουάν Σάντερσον και Τρέβαντ Ρόουντς ξετυλίγουν μια διαχρονική ιστορία ανθρώπινης επαφής και αυτογνωσίας, η οποία καταγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νεαρός μαύρος ομοφυλόφιλος, που ζει σε μια πολύ σκληρή γειτονιά του Μαϊάμι και προσπαθεί να βρει τη θέση του στον κόσμο και την πραγματική του ταυτότητα, ενώ η μητέρα του είναι εξαρτημένη από το κρακ.

Εκτός Όσκαρ έμειναν οι Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύνης Φιλίππου (Ο Αστακός) καθώς το βραβείο για το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο έλαβε ο Κένεθ Λόνεργκαν για την ταινία Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα (Manchester by the Sea).

Πρωταγωνιστής ο Τραμπ

Ο παρουσιαστής Τζίμι Κίμελ άρχισε την τελετή κάνοντας μια σειρά χιουμοριστικά, πάντως ιδιαίτερα καυστικά σχόλια, βάζοντας στο στόχαστρο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ: «αυτό το πρόγραμμα το παρακολουθούν απευθείας εκατομμύρια άνθρωποι, Αμερικανοί και πολίτες 225 και πλέον χωρών σε όλο τον κόσμο, που τώρα μας μισούν», είπε ήδη στην εναρκτήρια φράση του.

Σημειώνοντας πως θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από την τελετή των Όσκαρ για να ενωθεί μια διχασμένη χώρα, ο Κίμελ κάλεσε τους αμερικανούς τηλεθεατές να προσπαθήσουν να συμφιλιωθούν με τους πολιτικούς τους αντιπάλους που γνωρίζουν προσωπικά, να προσπαθήσουν να κάνουν μια πολιτισμένη, ανθρώπινη συζήτηση. «Αν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, ίσως κάναμε την Αμερική σπουδαία ξανά», συμπλήρωσε, παραπέμποντας στο κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ.

Αφού αστειεύτηκε λίγο για τη δήθεν κόντρα του με τον Ματ Ντέιμον, ο Κίμελ έστρεψε ξανά τα χιουμοριστικά του βέλη προς τον Τραμπ: «Θέλω να πω "Σας ευχαριστώ, πρόεδρε Τραμπ"», είπε και απηύθυνε στο κοινό τη ρητορική ερώτηση «εννοώ, θυμάστε πέρσι που φαινόταν σαν τα Όσκαρ να είναι ρατσιστικά;», προκαλώντας θυμηδία και χειροκροτήματα.

Ο Κίμελ συνέχισε τις αιχμές προς τον Τραμπ παρουσιάζοντας τη Μέριλ Στριπ: «από την πολύ μέτρια πρώιμη δουλειά της στον Ελαφοκυνηγό και το Πέρα από την Αφρική ως τις διόλου εντυπωσιακές ερμηνείες της στο Κράμερ εναντίον Κράμερ και την Εκλογή της Σόφι, η Μέριλ Στριπ κατάφερε με τα τηλεφωνήματα να εξασφαλίσει ρόλους σε πάνω από πενήντα ταινίες στην πορεία της ατυχούς της καριέρας».

Πρόσθεσε ότι η ηθοποιός είναι υποψήφια για Όσκαρ για 20ή φορά στην καριέρα της, πριν της ζητήσει να σηκωθεί όρθια για να υποκλιθεί στις οργισμένες επευφημίες όλης της αίθουσας, απευθύνοντάς της την προσφώνηση «η εντελώς υπερτιμημένη Μέριλ Στριπ»—άλλη μια νύξη στον Τραμπ.

Τα πολιτικά σχόλια συνεχίστηκαν όταν η ταινία Ο εμποράκος του Ιρανού Ασγκάρ Φαρχάντι έλαβε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Η ιρανοαμερικανίδα μηχανικός Ανουσέχ Ανσάρι –η πρώτη γυναίκα από το Ιράν που πήγε στο διάστημα– διάβασε εξ ονόματος του Φαρχάντι ένα μήνυμα καταδίκης του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Τραμπ.

Ο Κίμελ συνέχισε τις αιχμές για τον Τραμπ, αναφερόμενος στην Ιζαμπέλ Ιπέρ, υποψήφια για βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου για την ταινία Εκείνη: «Δεν έχουμε δει την ταινία σας», είπε, καθώς η γλώσσα της είναι τα γαλλικά, αλλά «σας λατρεύουμε και είμαστε χαρούμενοι που η υπηρεσία εθνικής ασφαλείας σας άφησε να μπείτε στη χώρα».

Τα βραβεία αναλυτικά:

- Καλύτερη Ταινία,«Moonlight»

- Σκηνοθεσία, Ντάμιεν Σαζέλ για το «La La Land»

- Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Κέισι Άφλεκ για το «Manchester by the Sea»

- Α’ Γυναικείου Ρόλου, Έμα Στόουν - «La La Land»

- Β΄ Ανδρικού Ρόλου, Μαχέρσαλα Αλι για το «Moonlight»

- Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Βαιόλα Ντέιβις για το «Fences»

- Πρωτότυπο Σενάριο, Κένεθ Λόνεργκαν για το «Manchester by the Sea»

- Διασκευασμένο Σενάριο. Μπάρι Τζένκινς και Τάρελ Αλβιν ΜακΚάρνεϊ για το «Moonlight»

- Καλύτερη ταινία Κινουμένων Σχεδίων, Zootopia»

- Μικρού μήκους ταινία Κινουμένων σχεδίων, «Piper»

- Διεύθυνση Φωτογραφίας, Λάινους Σάντγκρεν «La La Land»

- Καλύτερο Ντοκιμαντέρ, «OJ: Made in America» (Εζρα Εντελμαν)

- Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, «The White Helmets»

- Μικρού μήκους ταινίας, «Sing»

- Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία, «Tanna» «Ο Εμποράκος» (Ιράν)

- Μοντάζ, Τζον Γκίλμπερτ, «Hacksaw Ridge»

- Ηχητικό Μοντάζ, «Arrival»

- Μίξη Ήχου, «Hacksaw Ridge»

- Καλλιτεχνική Διεύθυνση, «La La Land»

- Μουσική, Τζάστιν Χούρβιτς, «La La Land»

- Τραγούδι, «City of Stars» από το «La La Land»

- Μακιγιάζ και κομμώσεις, «Suicide Squad»

- Κοστούμια, Κολίν Ατγουντ, «Fantastic Beasts and Where to Find Them»

- Ειδικά Εφέ, «Jungle Book»