Skip to main content

Η Βουλή επικύρωσε την ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια οι πολιτικοί αρχηγοί πραγματοποίησαν μόνο μία ομιλία καθώς δεν προβλεπόταν δευτερολογίες.

Με πλειοψηφία 153 βουλευτών που ψήφισαν «ναι», έναντι 140 όχι και έναν βουλευτή που ψήφισε παρών, εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, επι συνόλου 294 βουλευτών.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε, υπέρ του Πρωτοκόλλου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Έλενα Κουντουρά (με επιστολική ψήφο), Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Παρών» δήλωσε ο Γρηγόρης Ψαριανός. 140 βουλευτές ψήφισαν όχι.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι βουλευτές Εύη Χριστοφιλοπούλου, Θ. Παπαθεοδώρου, Ε. Βενιζέλος, Γ. Κασαπίδης, Στ. Παναγούλης που είχαν αποστείλει αρνητική πρόθεση ψήφου. Απών από την ψηφοφορία ήταν και ο Β. Κόκκαλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια οι πολιτικοί αρχηγοί πραγματοποίησαν μόνο μία ομιλία καθώς δεν προβλέπονταν δευτερολογίες.

Η συγκεκριμένη έγκριση βάσει της Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει τον δρόμο και για την επίσημη αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία».