Skip to main content

Στο νέο ΕΣΠΑ κατασκευή έργων αποχέτευσης στην Πέλλα

Για το έργο αποχέτευσης θα γίνει προμήθεια και τοποθέτηση αντλιών, ηλεκτρολογικού πίνακα, τοπικού σταθμού ελέγχου και άλλων εξαρτημάτων.

Την ένταξη της δεύτερης φάσης της κατασκευής έργων αποχέτευσης στις ενότητες Πέλλας – Νέας Πέλλας, συνολικού προϋπολογισμού 4,3 εκ. ευρώ, στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020), υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το έργο θα υλοποιήσει ο Δήμος Πέλλας και είναι από τα πιο σημαντικά αποχετευτικά έργα της περιοχής. Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει προμήθεια και τοποθέτηση αντλιών, ηλεκτρολογικού πίνακα, τοπικού σταθμού ελέγχου και άλλων εξαρτημάτων, ενώ παράλληλα θα γίνει και αποκατάσταση ασφαλτικών περίπου 4.000 τ.μ.

Το κυρίως έργο περιλαμβάνει την κατασκευή του υπολειπόμενου 25% του έργου, δηλαδή 1.900 μέτρα κεντρικού αποχετευτικού αγωγού και 700 μέτρα συλλεκτήριων αγωγών, ενώ με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης η περιοχή θα αποκτήσει ένα λειτουργικό αποχετευτικό δίκτυο με αναρρόφηση μήκους περίπου 12 χιλιομέτρων, με 100 φρεάτια αναρρόφησης διπλού θαλάμου και 100 βαλβίδες νερού.

Επίσης, θα λειτουργεί αντλιοστάσιο πλήρως εξοπλισμένο, αλλά και μονάδα βιολογικού καθαρισμού (εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων) για την εξυπηρέτηση 5.500 ατόμων, με σύστημα επεξεργασίας της λάσπης, δεξαμενές, κτιριακά έργα, έργα υποδομής κ.ά. Έχει προβλεφθεί να γίνει δοκιμαστική λειτουργία του όλου συστήματος, όπως και ολοκλήρωση των σωστικών ανασκαφών από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες.