Skip to main content

Στο Νταβός από σήμερα ο Μητσοτάκης-Το πρόγραμμα συναντήσεων

Την ίδια ώρα η εκδήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Θα προσπαθήσουν να αποφύγουν ο ένας τον άλλον.

Με σημαντικούς παγκόσμιους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες θα έχει συναντήσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός που διεξάγεται σήμερα και αύριο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όσα αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της δημόσιας συνομιλίας του με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Χάρβαντ και Στάνφορντ, Νιαλ Φέργκιουσον στις 12:30 Ώρα Ελλάδας την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στα εσωτερικά πολιτικά θέματα αλλά και την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

Ταυτόχρονα με την εκδήλωση που θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σε κοντινή αίθουσα του Φόρουμ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα συνομιλεί με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για το μέλλον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Οι δύο άνδρες δεν αναμένεται να συναντηθούν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προσπαθήσουν ακόμη και να αποφύγουν ο ένας τον άλλον στους διαδρόμους του Φόρουμ.

Αύριο ο Κυριάκος Μητστοάκης αναμένεται στις 11:15 να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Νετσερβάν Μπαρζανί, γεγονός που κρίνεται ότι δεν θα ευχαριστήσει ιδιαίτερα την Τουρκία εξαιτίας των πολύπλοκων σχέσεων που διατηρεί με τους Κούρδους του Ιράκ.

Σήμερα, στις 17:45 ώρα Ελλάδας, ο Kυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ και αμέσως μετά με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπούνο Λεμέρ.

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, στις 10:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τετ-α-τετ με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό.  

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός θα βρίσκεται ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια επαφή για συνάντηση αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποιο ραντεβού στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με επενδυτές και εκπροσώπους μεγάλων ξένων επιχειρήσεων, όπως τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL, Φραντσέσκο Τσαράτσε, τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe, Σάρλοτ Χογκ, τον πρόεδρο του Bloomberg, Πίτερ Γκράουερ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC),  Ταντασί Μαέντα, την οικονομική διευθύντρια της Heineken, Λορέν Ντεμπρού και τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Ματ Μπριτιν.