Skip to main content

Στο Ντουμπάι ενα απίστευτο υποθαλάσσιο ξενοδοχείο

Σε θαλάσσια έκταση 2600 στρεμμάτων, που ανήκει στο σεΐχη Al Maktoum, οι πελάτες του ξενοδοχείου θα απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας στις υπερπολυτελείς σουίτες σε σχήμα φυσαλίδας.

Μερικές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία. Στην περίπτωσή μας για να γίνει αυτό χρειάστηκαν 139 χρόνια από το 1870, που ο Ιούλιος Βερν έγραφε το πασίγνωστο βιβλίο του «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» και αποτέλεσε την έμπνευση για κάποιους οραματιστές να κατασκευάσουν το πρώτο πολυτελές υποθαλάσσιο ξενοδοχείο, το Hydropolis Underwater Resort στον Περσικό κόλπο! Φυσικά στο Ντουμπάι, την… Disneyland των μεγάλων, που μας κάνει να αισθανόμαστε σαν μικρά παιδιά όταν από το Εμιράτο ανακοινώνεται κάποιο καινούργιο σχέδιο.  Ή όταν εγκαινιάζεται κάτι τόσο εκθαμβωτικό και προχωρημένο, που μας κάνει να το παρακολουθούμε εκστατικοί μπροστά στην τηλεόραση και ίσως να μελαγχολούμε λίγο με τη μιζέρια της δικής μας καθημερινότητας.

Ύστερα από το υπερπολυτελές ξενοδοχείο-σύμβολο Burj Al Arab, το χιονοδρομικό κέντρο στην έρημο, τα τεχνητά συμπλέγματα νησιών σε σχήμα φοίνικα, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο Burj Dubai, τη μαρίνα που όταν ολοκληρωθεί θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, το Ντουμπάι κοιτάζει το μέλλον κατάφατσα κατασκευάζοντας το Hydropolis στις ακτές της Jumeirah, έξι μέτρα κάτω από τη θάλασσα. Μια κατασκευή κόστους άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, για την πραγματοποίηση της οποίας συμμετέχουν πάνω από 150 εταιρείες, ενώ εξειδικευμένοι επιστήμονες, από μηχανικούς και αρχιτέκτονες μέχρι βιολόγους, ωκεανολόγους και γιατρούς, συνεργάζονται για να καλύψουν και να ξεπεράσουν τις πρωτόγνωρες προκλήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος και να προσφέρουν στην ανθρωπότητα ένα ταξίδι στον κόσμο της θάλασσας. 

Όπως λέει και ο αρχιτέκτονας του Hydropolis, Joachim Hauser: «τo Hydropolis δεν είναι απλά ένα ξενοδοχείο αλλά ένα πάθος. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ήπιας διαβίωσης, στο οποίο η ήπια αρχιτεκτονική δομή να συνδυάζει πετυχημένα τους βιοτικούς μας ρυθμούς με τους ζωτικούς μας χώρους». Στο όραμα του αρχιτέκτονα ανταποκρίθηκε ο δαιμόνιος σεΐχης του Ντουμπάι, Al Maktoum, και έτσι το Hydropolis χτίζεται σε θαλάσσια έκταση 2.600 στρεμμάτων, που ανήκει στην προσωπική του περιουσία! Τα βασικά στοιχεία της κατασκευής είναι γνωστά, όμως οι αλλαγές στην πορεία ανάπτυξης του έργου είναι πολλές, ενώ ακόμη και η ημερομηνία που όλα θα είναι έτοιμα για τα εγκαίνια δεν έχει ανακοινωθεί. Οι πληροφορίες λένε ότι θα είναι έτοιμο μέσα στο 2009, αν όλα πάνε καλά.

Ξεκινάμε από το σχήμα του, που στο τμήμα που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας θα μοιάζει με φουτουριστική κυκλική ατόλη και είναι το σημείο υποδοχής των πελατών-επισκεπτών. Από εκεί αρχίζει το ταξίδι τους με το ειδικό τρένο (χωρητικότητας 1.000 ατόμων) που κατεβαίνοντας από ένα τούνελ 518 μέτρων καταλήγει στους χώρους του ξενοδοχείου. Το σχήμα του είναι ένα σύνολο γιγάντιων φυσαλίδων από ειδικό πλεξιγκλάς, που ενισχύεται από ισχυρό σκυρόδεμα και χάλυβα. Οι φυσαλίδες είναι σχεδιασμένες ώστε να παρέχουν τη μέγιστη αντοχή στις πιέσεις του νερού της θάλασσας και των τυφώνων που πιθανόν να πλήξουν την περιοχή κάποια στιγμή.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, το ξενοδοχείο αναπαράγει τον ανθρώπινο οργανισμό δημιουργώντας μια αναλογία ανάμεσα στη φυσιολογία του ανθρώπου και του αρχιτεκτονικού σχεδίου. Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν εστιατόρια, μπαρ, κλινική αισθητικής χειρουργικής, εργαστήριο θαλάσσιας βιολογίας, high tech κινηματογράφο με προβολές για την εξέλιξη της ζωής στους ωκεανούς, spa, ελικοδρόμιο, βιβλιοθήκη, αίθουσα συνεδρίων, αίθουσα προσευχής, αίθουσα χορού με συρόμενη οροφή, επιτρέποντας έτσι την πραγματοποίηση ανοιχτών εκδηλώσεων κ.ά.

Ειδικοί θόλοι με θέα στο βυθό της θάλασσας θα προσφέρουν απίστευτες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας στους πελάτες του ξενοδοχείου.  Όσο για τις 220 υπερπολυτελείς σουίτες σε σχήμα φυσαλίδας, θα παρέχουν ανέσεις όπως τηλέφωνο με απευθείας σύνδεση, τηλεόραση, γραφείο, air condition και πρόσβαση στο Ίντερνετ
Στα χαμηλότερα επίπεδα θα βρίσκονται τα δωμάτια του προσωπικού και οι αποθήκες. Ακόμη έχει προβλεφτεί η αντιπυραυλική προστασία του από τρομοκρατικές ενέργειες ή πόλεμο στην ευαίσθητη αυτή περιοχή!

Η τιμή για μια βραδιά θα αγγίζει τα 5.500 δολάρια, αλλά λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου θα επιτρέψουν τις επισκέψεις στους χώρους του, έχοντας υπολογίσει ότι καθημερινά το Hydropolis θα δέχεται 3.000 επισκέπτες!

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι συναισθήματα θα βιώσουν οι τυχεροί που θα βρεθούν σ’ ένα τέτοιο χώρο, το σίγουρο πάντως είναι ότι το Hydropolis αποτελεί ένα ξεχωριστό μικρό κόσμο βγαλμένο από βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Μετά την ολοκλήρωσή του σίγουρα το βιβλίο του Ιούλιου Βερν και οι ταινίες του James Bond δεν θα εντυπωσιάζουν τις νέες γενιές όπως τις προηγούμενες. Πάντα όμως θα υπάρχουν νέα όρια που περιμένουν να ξεπεραστούν, και όπως είπε κι ο μεγάλος γάλλος συγγραφέας: «Εκείνο που φαντάζεται κανείς, πάντα θα βρίσκονται κάποιοι άλλοι που θα μπορούν να το κάνουν πραγματικότητα».
 

Business Story
Off