Skip to main content

Στο όριο λειτουργίας οι περιφέρειες λόγω υποχρηματοδότησης

Επιστολή του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κ. Αγοραστού, για την οικονομική ασφυξία στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.

Ο περιορισμός των πόρων από την Πολιτεία προς την Αυτοδιοίκηση στα χρόνια της κρίσης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η υποχρηματοδότηση μάλιστα συνεχίζεται σε βαθμό, που οι περιφέρειες αδυνατούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη και το μόνο χρήμα που μπορούν να αξιοποιήσουν είναι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.΄

Την κατάσταση που επικρατεί στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση περιγράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εσωτερικών. Στην επιστολή του ο κ. Αγοραστός ζητά τη διατήρηση των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (πού να μιλήσει για αύξηση...) για τη χρηματοδότηση των περιφερειών και την απόδοση των κονδυλίων ως τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πόροι της Πολιτείας προς τις περιφέρειες έχουν μειωθεί σε ποσοστά που ξεπερνούν ακόμη και το 60%. Το διάστημα 2011 – 2017 οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι αντί να είναι 6,374 δισ. ευρώ, τελικά ήταν 3,896. Περίπου δηλαδή τα μισά. Το 2016 δεν έγινε καμιά κατανομή επενδυτικών πόρων προς τις περιφέρειες και το 2017 δόθηκαν και για τις 13 περιφέρειες της χώρας 32 εκ. ευρώ κυρίως για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, ποσό που θεωρείται ότι δεν καλύπτει ούτε καν στοιχειώδεις ανάγκες.

Ο κ. Αγοραστός στην επιστολή του κάνει λόγο για οικονομικό αδιέξοδο, ενώ όλοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες των περιφερειών τονίζουν ότι με τόσο μεγάλες περικοπές δεν μπορεί να γίνει κρίσιμο έργο και φυσικά κανένας σοβαρός προγραμματισμός. «Οι ανάγκες δεν καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο. Είναι αστείο με αυτά τα ποσά να μιλάμε και για ανάπτυξη. Οι περιφέρειες τα φέρνουν βόλτα και κάνουν έργο μόνο με ευρωπαϊκά κονδύλια κι εφόσον τα πηγαίνουν καλά με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ που αναλογεί σε καθεμιά», τόνισαν στη Voria.gr.

Ένα ακόμη ζήτημα που τίθεται αφορά στις πρόσθετες πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτές αποδίδονται κάθε Νοέμβριο στις περιφέρειες και δαπανώνται για την καθημερινότητα των πολιτών, δηλαδή για τους δρόμους, την πολιτική προστασία, την αστυνόμευση, τους ετήσιους καθαρισμούς ρεμάτων στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής προστασίας κτλ.

Ο κ. Αγοραστός παρατηρεί σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στα προβλεπόμενα προς απόδοση ποσά από τους ΚΑΠ και σε αυτά που τελικά αποδίδονται στις περιφέρειες.

Όπως παρατηρεί ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ: «Οι αποδοθέντες από το κράτος Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι  των περιφερειών υπολείπονται και αποκλίνουν κατά πολύ από τα οριζόμενα στο νόμο ποσά. Αρχικά σε ποσοστό 2,40% και μετά την 24η Δεκεμβρίου του 2014, 4,20% επί του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων και σε ποσοστό 4% επί του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, στις συνολικές ετήσιες εισπράξεις των φόρων αυτών».

Ο κ. Αγοραστός τονίζει ότι η μισθοδοσία του προσωπικού των περιφερειών, που από το 2015 καταβάλλουν οι περιφέρειες μέσω των ΚΑΠ στους εργαζόμενους, ανήλθε στα 887 εκ. ευρώ τη διετία 2015 – 2017.

«Λείπουν 2,474 δισ. ευρώ, που πρέπει να αποδοθούν με βάση τους θεσμοθετημένους πόρους», τονίζει ο κ. Αγοραστός. «Τελικά αποδοθέντες στις Περιφέρειες ΚΑΠ, κατά το χρονικό διάστημα 2011 - 2017, αφορούσαν κατά κύριο λόγο στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους», σημειώνει και επισημαίνει ότι την τριετία 2013 – 2016 δεν έγινε καμιά κατανομή ΚΑΠ!