Skip to main content

Στο Ουέστμινστερ η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ για το λαϊκό προσκύνημα (live)

Το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδας και θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί της κηδείας, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.

Η Ελισάβετ Β' «έφυγε» οριστικά από το Μπάκιγχαμ και έφτασε στο Ουέστμινστερ. Υπό τους ήχους των κανονιοβολισμών και της καμπάνας του Big Ben ολοκληρώθηκε η πομπή για τη μεταφορά της σορού της μακροβιότερης μονάρχη από το ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ως το Ουέστμινστερ Χολ. Χειροκροτήματα, συγκίνηση και συνειδητοποίηση της απώλειας, συνέθεσαν το σκηνικό του αποχαιρετισμού.

Το φέρετρο τοποθετήθηκε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο βάθρο, ενώ ακολούθησε λειτουργία, διάρκειας 20 λεπτών, από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αγγλίας, Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι. Η θρησκευτική λειτουργία τελέστηκε υπό τους ήχους των Μπετόβεν, Σοπέν και Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι.

Η σορός της Ελισάβετ Β' εκτίθεται στο Ουέστμινστερ, για λαϊκό προσκύνημα, για τέσσερις ημέρες, μέχρι το πρωί της Δευτέρας, οπότε και θα τελεστεί η κηδεία.

Χτισμένο το 1907, το Ουέστμινστερ Χολ έχει διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στη βρετανική ιστορία, επί αιώνες. Τη Δευτέρα ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος ο Γ' έβγαλε ομιλία στο Κοινοβούλιο, ενώ στη συγκεκριμένη ιστορική αίθουσα έχουν μιλήσει σπουδαίες πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο Σαρλ ντε Γκωλ, ο Πάπας Βενέδικτος, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η σορός του τελευταίου βασιλικού μέλους που εξετέθη στο Ουέστμινστερ Χολ ήταν της μητέρας της Ελισάβετ Β', το 2002, με πάνω από 200.000 κόσμου να συρρέουν στο σημείο για να αποτίσουν φόρο τιμής.